O podporu z vládneho fondu pomoci sa uchádza zatiaľ vyše 50 žiadateľov

O podporu z Fondu vzájomnej pomoci, ktorý založil na jar premiér Igor Matovič (OĽANO), sa zatiaľ uchádza vyše 50 žiadateľov. Vyplýva to zo žiadostí zverejnených na webovom portáli fondu. Peniaze z fondu sú určené na pomoc ľuďom zasiahnutých koronakrízou.
Uchádzači v popise žiadosti o pomoc píšu napríklad o tom, že počas pandémie prišli o prácu, majú nízky invalidný dôchodok, alebo sú v inej finančne náročnej situácii.
Webový portál určený na prerozdeľovanie pomoci z fondu spustil Úrad vlády (ÚV) SR v auguste. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 200 eur z fondu. Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Z fondu poskytne ÚV konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. Ak prispeje verejnosť 10 eurami a viac, z fondu pôjde 10 eur, pričom každému žiadateľovi sa z neho môže prispieť maximálne 1000 eurami. Vo fonde pomoci je aktuálne takmer 690.000 eur.
Žiadatelia môžu svoju žiadosť zaregistrovať pomocou portálu. Získať príspevok z fondu je možné počas 30 dní, neskôr bude môcť verejnosť prispievať cez portál Ľudia ľuďom.
Fond predstavil v apríli Matovič ako spoločné rozhodnutie koaličných strán s tým, že doň budú prispievať poslanci koalície, ako aj členovia vlády. Má ísť o formu pomoci pre ľudí zasiahnutých koronakrízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy