Prepad HDP je historický, ale je to miernejší pokles,ako sme očakávali

Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a opatreniami na zabránenie šírenia ochorenia v tomto roku prepisuje svetové aj slovenské štatistiky. Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v druhom štvrťroku prepadol na historicky najnižšiu úroveň od roku 1996. Ide však o miernejší pokles, ako štatistici očakávali vzhľadom na situáciu okolo pandémie. Uviedol to predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek v piatok na tlačovej konferencii.
„Po desaťročnom nepretržitom raste výkonu slovenskej ekonomiky, ktorý sa udržal od finančnej krízy v roku 2009, sme sa v tomto roku dostali do záporných čísel. Kým v januári až marci bol pokles ešte mierny, v druhom štvrťroku od apríla do júna sa už vplyv pandémie ukázal v plnej sile,“ zhodnotil Ballek. Výrazne to podľa neho ovplyvnilo aj trh práce, zdynamizoval sa pokles zamestnanosti, rast nezamestnanosti a došlo k poklesu miezd.
HDP vyjadrený v stálych cenách klesol medziročne o 12,1 % na historicky najnižšiu úroveň od roku 1996. Podľa Balleka je to však miernejší pokles, ako predpokladali vzhľadom na všeobecnú situáciu spôsobenú novým koronavírusom. „Prispela k tomu zvýšená aktivita v kľúčových odvetviach priemyslu, najmä vo výrobe automobilov a tiež v malých podnikoch, ako aj kladné saldo zahraničného obchodu počas júna,“ priblížil Ballek. Reálny pokles HDP Slovenska bol podľa neho pri pohľade na historické dáta vykázaný len ojedinele.

Súvisiace články

Aktuálne správy