Maloobchodné tržby v eurozóne v júli medzimesačne klesli o 1,3 %

Maloobchodné tržby v eurozóne v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom na sezónne upravenej báze klesli o 1,3 % a v celej Európskej únii (EÚ) o 0,8 %, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom odhade. V júni tržby vzrástli o 5,3 %, respektíve o 5,1 %.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby na kalendárne upravenej báze v júli v eurozóne znížili o 0,4 % a v EÚ o 0,7 %.
Tržby predajcov nepotravinových tovarov v júli medzimesačne klesli v eurozóne o 2,9 % a v EÚ o 2,3 %. Tržby predajcov potravín, nápojov a tabaku v eurozóne stagnovali a v EÚ sa zvýšili o 0,1 %. Tržby predajcov motorových palív vzrástli o 4,3 %, respektíve o 4,6 %.
Spomedzi členských štátov, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, najprudší medzimesačný pád maloobchodných tržieb zaznamenali Belgicko (-5,1 %), Fínsko (-2 %) a Estónsko (-1,5 %). Naopak, najviac sa tržby zvýšili v Portugalsku, v Rumunsku (v oboch krajinách +3,9 %) a na Malte (+3,2 %). Na Slovensku maloobchodné tržby v júli medzimesačne stúpli o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy