Tri oblasti, kde už ľudia nad 60 rokov márne čakajú na predkoronakrízový stav

, MarketWatch Foto: getty images

Odborníci z mnohých oblastí predpovedajú, že niektoré zmeny vyvolané koronavírusom v správaní sa ľudí budú trvalé. Hlavne v prípade starších ročníkov, ktoré patria medzi zraniteľné skupiny.

Aj keby sa podarilo vyvinúť vakcínu proti koronavírusu, život už nikdy nebude taký, ako bol pred pandémiou. Časť populácie očkovanie odmietne, takže vírus bude môcť ďalej mutovať a ľudia, hoci zaočkovaní, budú naďalej čeliť hrozbe infekcie. S koronavírusom sa skrátka svet bude musieť naučiť žiť.

Zdravotná starostlivosť
Geriater Ronan Factora pôsobiaci na Clevelandskej klinike je presvedčený, že bude naďalej narastať obľuba on-line zdravotníctva. Odhaduje, že jedna z troch návštev u lekára, bude v blízkej budúcnosti prebiehať on-line. "Konzultácie po internete sa stanú samozrejmou súčasťou našej praxe. Najväčšou výzvou bude naučiť starších ľudí pracovať s nástrojmi pre hlásenie zdravotného stavu," hovorí Factora. Starší ľudia budú mať v blízkej budúcnosti podľa neho doma aj väčšie množstvo zdravotníckych prístrojov. Okrem dnes už bežných tlakomerov by sa do domácností mali dostať aj prístroje na analýzu krvných vzoriek alebo moču. Vďaka tomu odpadnú ďalšie návštevy lekárskych zariadení.

Doprava a turizmus
Odborník na cestovanie Ed Perkins pre zmenu hovorí o zmenách v oblasti turizmu a dopravy. Starší ľudia sa podľa neho budú snažiť obmedziť cestovanie lietadlom a na vzdialenosti do približne 1300 kilometrov budú preferovať individuálnu dopravu autom. "V oblasti dovoleniek možno očakávať odklon od ciest do zahraničia a uprednostňovanie domácich destinácií," hovorí Perkins, ktorý tiež očakáva rast dopytu po biznis triede v leteckej doprave, alebo zavedenie ponuky na rezerváciu troch miest v lietadle pre dvoch cestujúcich. Štandardnou súčasťou hotelov sa podľa neho stane nepretržitá lekárska služba a samozrejmá bude aj častejšia dezinfekcia spoločných priestorov v ubytovacích zariadeniach. Na veľké zaoceánske lode podľa neho budú mať vstup povolený len zaočkovaní pasažieri.

Služby a sociálna starostlivosť
Reštaurácie, podľa experta na gastrobiznis Christophera Mullera z Bostonskej univerzity, sprísnia hygienické štandardy, aj tak však očakáva, že časť ľudí bude naďalej uprednostňovať donášku jedál. Ten istý trend by mal byť viditeľný pri obchodoch s potravinami, elektronikou alebo módou. Zmeniť by sa mal podľa Ronana Factora tiež prístup ľudí k domovom s opatrovateľskou službou a ďalším zariadeniam z oblasti sociálnych služieb. "Viac ľudí sa bude starať o svojich rodičov a starých rodičov, domovy dôchodcov sa totiž ukázali byť z pohľadu šírenia nákazy rizikové. V rade domácností tak budú žiť pohromade minimálne dve generácie," vysvetľuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy