Ekonomika krajín OECD v 2. kvartáli klesla takmer o 10 %

Karanténne a reštriktívne opatrenia prijaté na spomalenie šírenia nového koronavírusu spôsobili bezprecedentný pokles v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Reálny hrubý domáci produkt (HDP) v regióne OECD v 2. štvrťroku medzikvartálne padol o rekordných 9,8 %, uviedla OECD vo svojom predbežnom odhade. To je viac než štvornásobok v porovnaní so znížením o 2,3 % zaznamenaným v 1. kvartáli 2009, teda na vrchole globálnej finančnej krízy.
Aj keď sa ekonomiky už začali zotavovať, negatívne vplyvy koronakrízy na podnikanie, pracovné miesta a príjmy pretrvávajú po celom svete.
Spomedzi siedmich najväčších svetových ekonomík zaznamenala v 2. štvrťroku najstrmší prepad Británia (-20,4 %), nasledovaná Francúzskom (-13,8 %). HDP výrazne klesol aj v Taliansku (-12,4 %), Kanade (-12 %) a Nemecku (-9,7 %). Ekonomika USA sa znížila o 9,5 %. V Japonsku, kde boli reštrikcie o niečo menej prísne, HDP klesol o 7,8 %. HDP eurozóny a celej EÚ klesol o 12,1 %, respektíve o 11,7 %.
V medziročnom porovnaní HDP krajín OECD v 2. kvartáli padol o 10,9 % po znížení o 0,9 % v prvých troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy