Ako zmerať zdravie ekonomiky: 7 menej tradičných ukazovateľov ako je HDP

, Deutsche Welle Foto: TASR/AP;MTI;J.Novák;H.Mišovič; getty img

Počas pandémie koronavírusu musia politici robiť rýchle rozhodnutia. V ekonomike sa však často spoliehajú na údaje, ktoré prichádzajú so značným časovým oneskorením. Ako píše Deutsche Welle, inteligentnejšie ukazovatele však dokážu odhaliť aktivitu v reálnom čase.

Výber mýta    
Doprava tovaru je vynikajúcim ukazovateľom hospodárskej činnosti krajiny, pretože menej kamiónov na cestách a na diaľniciach znamená, že dopyt klesá. Pohľad na platby, ktoré vyberajú prevádzkovatelia mýta, ukazuje v reálnom čase, ktorým smerom sa hospodárstvo v súčasnosti uberá.

Spotreba energie
Počas nemeckého blokovania medzi koncom marca a polovicou apríla bol dopyt po elektrickej energii počas pracovných dní 7,5 % pod úrovňou zaznamenanou pred pandémiou. Očakáva sa, že spotreba energie v Nemecku bude tento rok o 10 % nižšia ako v roku 2019, hoci sa priemyselná produkcia pomaly zotavuje.

Údaje z navigácií
Globálne technologické giganty ako Apple a Google denne analyzujú obrovské súbory údajov, ktoré pravidelne poskytujú používatelia navigačných aplikácií, ako sú napríklad Mapy Google. Keď boli koncom marca odporúčania zostať doma, používalo svoje navigačné aplikácie len 60 % Nemcov, čo ukazuje, do akej miery bola ich mobilita obmedzená.

Rezervácie v reštauráciách
Prieskum, ktorý v marci zverejnila spoločnosť poskytujúca on-line služby OpenTable, poskytol informácie o tom, nakoľko vážne zasiahol COVID-19 gastro sektor. Na začiatku toho mesiaca dosiahli rezervácie v reštauráciách viac-menej rovnakú úroveň, aká bola zaznamenaná v rovnakom období minulého roka. Ale v čase, keď vírus zasiahol krajinu, a počas blokovania, rezervácie sa prepadli na takmer nulovú hodnotu. Reštaurácie opätovne otvorili až v júli.

Turbulencie v leteckej doprave
Pokles v počte cestujúcich v leteckej doprave bol bezprecedentný, z približne 15 miliónov letov v Nemecku vo februári padol na takmer žiadny len o niekoľko týždňov neskôr. Údaje zozbierané aplikáciou na sledovanie letov Flightradar24 zdôraznili dramatický dopad na odvetvie, po tom, čo lietadlá na celom svete boli nútene zaparkované. V apríli vzlietlo po celom svete o okolo 75 000 lietadiel menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Rast nezamestnanosti
Medzi tie klasickejšie ukazovatele hospodárskej činnosti patria údaje o nezamestnanosti. V Nemecku počet nezamestnaných v apríli vyskočil o 415 000 na 2,5 milióna ľudí. Odvtedy počet naďalej rástol, ale tento nárast bol menej výrazný ako v apríli, pretože masívna podpora miezd poskytovaná v rámci vládneho krátkodobého pracovného programu zmierňuje tlak na nemeckom trhu práce.

Registrácia nových automobilov
Dobre viditeľným ukazovateľom ekonomického sentimentu sú firemné a súkromné nákupy nových automobilov. Najnovšie údaje, ktoré poskytli nemeckí regulátori cestnej premávky, však ukazujú, že najväčšia európska ekonomika je stále v zúfalej situácii. V marci boli nové registrácie automobilov o 37,7 % nižšie ako pred rokom, zatiaľ čo v apríli sa v krajine predalo o 61 % menej automobilov.

Súvisiace články

Aktuálne správy