Taliansky priemysel sa pre koronakrízu obáva straty 1 milióna pracovných miest

Taliansky priemysel sa obáva straty 1 milióna pracovných miest v krajine v dôsledku koronakrízy. "Nebezpečenstvo rozsiahlej straty pracovných miest je konkrétne.

Taliansky priemysel sa obáva straty 1 milióna pracovných miest v krajine v dôsledku koronakrízy.
„Nebezpečenstvo rozsiahlej straty pracovných miest je konkrétne. Jeden milión stratených pracovných miest je realistické číslo. Vláda nemá žiadne perspektívy. Trh skamenel,“ uviedol šéf talianskeho zväzu priemyslu Confindustria Carlo Bonomi v rozhovore pre denník La Stampa.
Aby sa zabránilo masívnej nezamestnanosti, je potrebná reorganizácia sociálneho zabezpečenia v Taliansku, myslí si Bonomi. „To požadujeme už od júla, teraz je však ťažšie tento plán presadiť, keďže sme už stratili drahocenný čas,“ povedal.
Bonomi vyzval priemyselníkov, odbory a politikov, aby sa dohodli na „veľkom pakte pre Taliansko“. Cieľom je spoločne sa usilovať o nový štart. „Musíme spolupracovať na celonárodnej úrovni, keďže všetci sedíme v tej istej lodi,“ uviedol Bonomi. Varoval pred nebezpečenstvom dlhej krízy.
Bonomi nezdieľa optimizmus ministra hospodárstva Roberta Gualtieriho, ktorý po prudkom prepade ekonomiky počíta v 3. kvartáli s oživením. „Chápem ministra financií, ktorý vyzýva na optimizmus, ale, bohužiaľ, v Taliansku chýba dôvera.“
Talianska ekonomika sa podľa odhadu štatistického úradu Istat v 2. štvrťroku prepadla o 12,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy