Počet zahraničných turistov v Španielsku v júli medzimesačne vzrástol

Počet zahraničných turistov v španielskych hoteloch sa v júli zvýšil na viac ako 1,1 milióna po tom, ako krajina zmiernila jedny z najprísnejších blokád v Európe na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Napriek tomu júlový počet zahraničných návštevníkov predstavoval len asi šestinu úrovne v minulom roku. Ukázali to v pondelok údaje štatistického úradu INE.
Španielsko zvyčajne navštívi viac ako 80 miliónov zahraničných turistov ročne, vďaka čomu je po Francúzsku druhou najnavštevovanejšou turistickou destináciou sveta. Ale minulý mesiac to bolo 3,2 milióna domácich klientov, ktorí pomohli udržať nad vodou cestovný ruch v krajine.
Počet zahraničných návštevníkov sa v júli 2020 síce citeľne zvýšil z iba 114.667 v júni, predstavoval však len zlomok zo 6,45 milióna ľudí v júli 2019.
Španielsko je závislé od cestovného ruchu, ktorý sa podieľa približne 12 % na jeho hrubom domácom produkte (HDP). Vláda v Madride len minulý mesiac znovu otvorila hranice schengenským krajinám a vybranej skupine tretích krajín, a hotelieri sprístupnili niečo vyše polovice svojej celkovej kapacity lôžok.
Priemerná obsadenosť sa pohybovala okolo 36 %, aj keď hotely v porovnaní s júlom 2019 znížili ceny o 8,2 %.
Celkovo sa počet prenocovaní za prvých sedem mesiacov roka znížil o viac ako 70 % v dôsledku cestovných blokád a karantény pre cestujúcich, ktorí sa vracajú zo Španielska, uviedol INE.
Koncom júla nové ohniská nákazy v Katalánsku a iných regiónoch Španielska viedli niektoré krajiny vrátane Británie k tomu, aby odrádzali svojich občanov od cesty do Španielska, a to buď zavedením karantény alebo vyžadovaním testu na nový koronavírus pri návrate.
Katalánsko a Baleárske ostrovy, najobľúbenejšie destinácie zahraničných turistov, zaznamenali pokles návštevnosti takmer o 90 %.
Každý štvrtý zahraničný návštevník v španielskych hoteloch bol v júli z Nemecka. Ale aj tak bol počet nemeckých turistov na Iberskom polostrove o takmer 80 % nižší ako vlani v rovnakom mesiaci, zatiaľ čo počet Britov klesol o viac ako 90 %, dodal INE.

Súvisiace články

Aktuálne správy