V participatívnom rozpočte rozdelí mestská časť KVP 20.000 eur

Košická mestská časť KVP rozdelí v pilotnom projekte participatívneho rozpočtu 20.000 eur. Verejnosť môže svoje nápady doň prihlásiť do konca augusta. Ako TASR informovala Ivana Padová z miestneho úradu, o tom, ktorý projekt sa v budúcom roku zrealizuje, rozhodnú samotní obyvatelia sídliska.
„Je to veľmi jednoduché, základ je mať nápad na zmenu. Môže ísť napríklad o vybudovanie dažďovej záhrady, usporiadanie nového podujatia, vybudovanie oddychovej zóny alebo jednoducho niečoho, čo tu ešte nemáme,“ uviedol starosta mestskej časti Ladislav Lörinc s tým, že s realizáciou víťazných projektov v prípade potreby pomôže i samospráva.
Návrhy je možné podávať v dvoch kategóriách. V rámci prvej podporí mestská časť päť občianskych projektov sumou 2000 eur. „Druhou kategóriou sú zadania, ktoré zrealizuje samospráva na základe podnetov od občanov, s nákladmi do 5000 eur,“ doplnila Padová s tým, že návrhy na projekty môžu obyvatelia prihlasovať pomocou online formulára na stránke sidliskokvp.hlasobcanov.sk.
Podľa Padovej slov ovplyvnila časť informačnej kampane pilotného projektu pandémia nového koronavírusu. „Plánované verejné stretnutia sa z dôvodu epidemiologických opatrení zrušili,“ vysvetlila s tým, že po ich uvoľnení vyšli miestni poslanci a zamestnanci úradu na frekventované miesta sídliska, kde obyvateľom osobne vysvetľovali princípy participatívneho rozpočtu i spôsob, akým sa doň zapojiť. V tejto aktivite chcú miestni poslanci pokračovať aj počas budúceho týždňa.
Ako Padová doplnila, po uplynutí lehoty na pridávanie projektov dôjde k ich posúdeniu. „Nasledovať bude verejná prezentácia a na prelome mesiacov september – október sa spustí hlasovanie,“ uzavrela.

Súvisiace články

Aktuálne správy