Rast stavebnej produkcie v eurozóne sa v júni prudko spomalil

Tempo rastu stavebnej produkcie v eurozóne sa v júni prudko spomalilo po výraznom oživení v máji, ktoré prišlo po troch mesiacoch strmého poklesu.
Stavebná produkcia v eurozóne v júni medzimesačne po úprave o sezónne vplyvy stúpla o 4 % a v celej Európskej únii (EÚ) o 2,9 %, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. V máji stavebná produkcia vyskočila o 29,4 % respektíve o 22,3 %.
Stavená produkcia v eurozóne začala klesať vo februári, a potom v marci a apríli zaznamenala dvojciferné pády. Dôvodom boli reštriktívne opatrenia prijaté na spomalenie šírenia nového koronavírusu. V máji sa potom stavebná produkcia výrazne oživila.
Produkcia v segmente pozemných stavieb v júni v eurozóne vzrástla o 4,5 % a v segmente inžinierskych stavieb o 2,3 % po zvýšení o 28 % v oboch segmentoch v máji.
Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, stavebná produkcia v júni najprudšie vzrástla vo Francúzsku (+12 %), za ktorým nasledovalo Maďarsko (+6,1 %) a Bulharsko (+4,7 %). Najprudšie, naopak, klesla v Slovinsku (-7,1 %), Švédsku (-6,6 %) a na Slovensku (-4,9 %).
V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v eurozóne klesla v júni piaty mesiac po sebe, jej pád sa však spomalil na -5,9 % z -10,5 % v máji. V EÚ sa znížila o 5,8 % po -10,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy