SE začali v Mochovciach s prácami na zvyšovaní výkonu jadrovej elektrárne

Slovenské elektrárne (SE) začali v pondelok s demontážou dielov turbíny turbogenerátora druhého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). Po rekonštrukcii a zvýšení účinnosti turbíny by mal od novembra vzrásť výkon bloku zo súčasných 471 megawattov (MW) na 500 MW. Rekonštrukciu prvého bloku EMO spoločnosť ukončí na jar 2021. SE o tom informovali na svojej internetovej stránke.
„Výsledkom bude približne sedempercentný rast elektrického výkonu oboch prevádzkovaných mochovských jadrových blokov – zo 471 MW na 500 MW. Dohromady teda výkon stúpne z 942 na 1000 MW,“ uviedli elektrárne. Pôvodný výkon jadrových reaktorov bol plánovaný na 440 MW. Ich konštrukcia však umožňuje bezpečné zvýšenie výkonu. Podobné zvýšenie výkonu na 500 MW už SE zrealizovali v roku 2010 v elektrárni v Jaslovských Bohuniciach.
Riaditeľ závodu Mochovce Martin Mráz uviedol, že súčasná technológia umožňuje aj ďalšie zvyšovanie účinnosti bloku. „Po zmodernizovaní obidvoch turbín vykonáme garančné merania, ktoré nám ukážu potenciálne rezervy možného zvýšenia výkonu zariadení sekundárneho okruhu – konkrétne separátorov, vysokotlakových a nízkotlakových ohrievačov,“ povedal Mráz. Životnosť turbín po ich modernizácii bude 40 rokov.
Na obidvoch turbínach druhého bloku Mochoviec vymenia kompletný vysokotlakový diel a prietočné časti nízkotlakových dielov za modifikované a účinnejšie. Zmení sa aj ich olejová regulácia a ovládanie, pretože sa vymení aj elektronický regulátor turbín. S tým bude súvisieť i generálna oprava ventilov, armatúr, klapiek okolo turbín, výmena odlučovačov vlhkosti pred turbínami a dýz na napájacej vode, a tiež výmena prúdových a napäťových meničov za generátormi. Vo výmene budú pokračovať blokovými transformátormi 400 kilovoltov (kV) a ďalšími prácami v elektročasti a časti systému kontroly riadenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy