Komisia predstavila kvóty na rybolov v Stredozemnom mori a Čiernom mori

Európska komisia (EK) v pondelok predstavila svoje návrhy týkajúce sa kvót pre rybolov v Stredozemnom mori a Čiernom mori, ktoré by mali platiť od 1. januára 2021.
Komisia zdôraznila, že jej návrhy sú v súlade s politickými záväzkami prijatými vo vyhlásení „MedFish4ever“ na konferencii v Sofii v júni 2019, ktorej cieľom bolo podporiť trvalo udržateľný rybolov v Stredozemnom a Čiernom mori.
Návrh EK znamená implementáciu viacročného plánu riadenia stavu rybných stád žijúcich na morskom dne v západnom Stredomorí a pokračovanie politických záväzkov pre nasledujúce päťročné obdobie (2020 – 2024) znížiť rybolov v tejto oblasti až o 40 %.
Návrhy exekutívy EÚ sa týkajú najmä snáh o zachovanie populácií úhora, červených koralov, delfínov, malých pelagických druhov rýb a hlbokomorských populácií rýb v Jadranskom mori, hlbokomorských červených kreviet v Iónskom mori, Levantskom mori a v okolí Sicílie.
Pre oblasť Čierneho mora EK navrhuje obmedzenia výlovu a kvóty pre kambalu veľkú a šprotu obyčajnú.
Detailnejšie o výške kvót pre jednotlivé druhy rýb a rybolovnom návrhu eurokomisie rozhodnú ministri členských štátov Únie na novembrovom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Súvisiace články

Aktuálne správy