Rozvoju využitia vodíka môže pomôcť existujúca plynárenská infraštruktúra

Existujúca plynárenská infraštruktúra na Slovensku môže zohrať kľúčovú úlohu pri rozvoji využitia vodíka. Slovensko má jednu z najhustejších distribučných sietí plynu v Európe. Stratégia využívania vodíka v prospech klimaticky neutrálnej Európy, zverejnená Európskou komisiou, umožňuje jej ďalšie využívanie prostredníctvom integrácie obnoviteľných a nízkouhlíkových plynov, respektíve zmesi zemného plynu a vodíka, uviedol vo štvrtok Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ).
„SPNZ vníma pozitívne, že sa aj Slovenská republika prihlásila k väčšiemu využitiu vodíka na ceste k dekarbonizácii európskej energetiky, a je zároveň presvedčený, že v tejto súvislosti môže kľúčovú rolu zohrať využitie existujúcej plynárenskej infraštruktúry,“ uviedol výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský.
Zväz zároveň považuje za zásadné zohľadnenie národných špecifík pri tvorbe ďalšieho regulačného rámca. „Voľbu zloženia energetického mixu však naďalej považujeme za základné právo členského štátu, priamo zakotvené v primárnom práve EÚ,“ zdôraznil prezident SPNZ Tomáš Malatinský. Prioritné oblasti pre implementáciu opatrení na zlepšenie energetickej efektívnosti by preto podľa šéfa SPNZ mali určiť členské štáty.
Možnosť ďalšieho využívania už existujúcich sietí pri dekarbonizácii ekonomiky SPNZ privítal a členovia SPNZ sú podľa Kvasňovského pripravení na týchto výzvach spolupracovať s Ministerstvom hospodárstva SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy