Odpoveď na pandémiu: Dnes menej bankrotov, zajtra obavy zo šoku

, ČTK Foto: SITA/AP

Masívna podpora zo strany centrálnych bánk a vlád, ktorá zmierňuje dopady koronavirových reštrikcií, pomáha európskym spoločnostiam odvracať hroziacej bankroty. To však súčasne vyvoláva obavy z príchodu šoku, keď tieto mimoriadne stimuly skončia, upozornila agentúra Bloomberg.

Počet firiem, ktoré požiadali o ochranu pred veriteľmi, vo veľkých európskych ekonomikách ako Británia, Nemecko a Francúzsko od pandémie prudko klesol, hoci ekonomikám sa nedarí.

Počet konkurzných konaní v Británii medzi aprílom a júnom klesol podľa údajov britského úradu pre insolvencie medziročne o 30 percent. V Španielsku podľa tamojšieho registra dokonca o takmer 60 percent. Podobné je to aj v Nemecku, kde počet žiadostí o konkurzné konanie podľa dostupných údajov v apríli klesol o 13 percent. Vo Francúzsku sa v apríli tento údaj znížil o 19 percent.

Z veľkej časti sa na takomto vývoji podieľa špeciálne opatrenia zavedené európskymi vládami ako odpoveď na pandémiu. Je medzi nimi napríklad zmiernenie konkurzných pravidiel, v rámci ktorých firmy získali väčšiu flexibilitu v prípade, že ich financie sú napäté, uvádza partner madridskej právnej firmy Garrigues Juan Verdugo.

Firmy tiež profitovali z masívnej menovej podpory, vrátane nákupu aktív za 70 miliárd eur od marca, ktorý bol odpoveďou na pandémiu. A vlády tiež uvoľnili výdavkové kohútiky a predstavili programy na pomoc zamestnancom, ktoré by firmy inak museli prepustiť kvôli pauze v podnikaní. Podľa výpočtov agentúry Bloomberg poskytli vlády firmám štátom istené pôžičky za takmer 40 miliárd USD. Najväčšími príjemcami boli firmy z automobilového, leteckého a obranného priemyslu a energetické spoločnosti.

David-Maria Sassoli, predseda Európskeho parlamentu
Podobný trend bol tiež v USA, kde centrálna banka takisto prišla s masívnymi záchrannými stimulmi. V prvom polroku počet žiadostí o bankrot v USA podľa údajov Amerického bankrotového inštitútu klesol medziročne o 11 percent, aj keď bankroty veľkých spoločností vzrástli. V USA aj v Európe však začali insolvenčné konanie niektoré významné mená. V Európe zoznam skrachovaných firiem zahŕňa majiteľa obchodných centier Intu Properties a digitálnu mediálnu firmu Technicolor. V USA sú to požičovňa áut Hertz Global Holdings či maloobchod J.C. Penney.

Niektorí odborníci varujú, že terajšie mimoriadne opatrenia skôr odsúvajú než by bránili krachu problémových firiem a dávajú im umelú životnú podporu. Potom, čo táto podpora skončí, môže prísť vlna nových insolvencií. Iní však tvrdia, že pomoc a ekonomické stimuly sú v dlhodobom výhľade výhodné pre európske ekonomiky a investorov, pretože udržia dobré spoločnosti nad vodou aj v prípade mimoriadnych podmienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy