Talianska vláda schválila dodatočné výdavky na podporu ekonomiky, deficit stúpne

Talianska vláda v stredu (22. 7.) neskoro večer schválila dodatočné výdavky vo výške 25 miliárd eur. Je to tretia veľká injekcia na podporu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny, ktorú zdecimovala pandémia nového koronavírusu.
Nový stimul bude zahŕňať ďalšie pôžičky a povedie k zvýšeniu rozpočtového deficitu Talianska v roku 2020 na 11,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). V apríli pritom vláda v Ríme ešte počítala s deficitom 10,4 % HDP a na konci roka 2019 so schodkom 1,6 % HDP, ktorý mal byť najnižší za 12 rokov.
Verejný dlh Talianska sa tak v tomto roku zvýši na 157,6 % HDP.
Taliansko patrí medzi krajiny, ktoré pandémia najviac zasiahla. Na ochorenie COVID-19 tu zomrelo viac ako 35.000 ľudí a očakáva sa, že talianska ekonomika sa v tomto roku prepadne o približne 10 %.
„Je nevyhnutné pokračovať v podpore produktívneho systému a príjmov občanov,“ uviedol úrad premiéra vo vyhlásení po schválení tohto kroku na schôdzi, ktorá sa skončila okolo polnoci.
Balíček pomôže Taliansku, kým bude čakať na vyše 200 miliárd eur v podobe grantov a lacných pôžičiek z Fondu na oživenie hospodárstva Európskej únie, ktorý tento týždeň schválili lídri bloku.
Nové stimuly sú nad rámec 75 miliárd eur, ktoré už Rím použil na pomoc firmám a rodinám. Talianska vláda celkovo vyčlenila asi 180 miliárd eur vrátane štátnych záruk za bankové úvery, na podporu ekonomiky.
Dodatočné výdavky musí ešte schváliť parlament, ale jeho hlasovanie sa považuje za formalitu. Očakáva sa 29. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy