Tržby automobilky Volvo v 1. polroku klesli, vykázala čistú stratu

Švédska automobilka Volvo v utorok oznámila, že jej odbyt v 1. polroku klesol. Vykázala tiež čistú stratu v dôsledku pandémie nového koronavírusu. V druhej polovici roka 2020 však očakáva citeľné oživenie.
Tržby automobilky Volvo, ktorú vlastní čínsky výrobca vozidiel Geely, v období január – jún 2020 klesli o 14 %. Automobilka však zároveň dodala, že sa jej podarilo získať späť svoj podiel na trhoch v Číne, Spojených štátoch a Európe.
Volvo zároveň vykázalo za 1. polrok čistú stratu 1,17 miliardy švédskych korún (113,58 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka mala automobilka čistý zisk 3,4 miliardy SEK.
„Pokles, ktorý sme videli v prvej polovici, je dočasný,“ uviedol vo svojom vyhlásení generálny riaditeľ Hakan Samuelsson. „Očakávame výrazné oživenie v druhej polovici roka.“
Volvo v sledovanom období predalo 269.962 vozidiel, o 21 % menej ako vlani, pričom Čína sa podieľala takmer štvrtinou (25 %) a Spojené štáty 16 % na celkovom odbyte.
Automobilka zaznamenala v 1. polroku aj prevádzkovú stratu 989 miliónov SEK po zisku 5,5 miliardy SEK v rovnakom období minulého roka.
Pri pohľade do budúcnosti spoločnosť uviedla, že okrem získania trhového podielu v Číne, USA a Európe zaznamenala tiež výrazný nárast dopytu po hybridných modeloch, o 79,8 %.
Geely kúpila Volvo od automobilky Ford v roku 2010.
Výrobca osobných vozidiel Volvo Cars je samostatná spoločnosť, nezávislá od Volvo Group, ktorá vyrába nákladné vozidlá.

Súvisiace články

Aktuálne správy