Rokovania o fonde obnovy budú ťažké, nezhody sú stále veľké

Lídri Európskej únie (EÚ) sa v piatok zídu v Bruseli, kde budú na dvojdňovom samite rokovať o novom rozpočtovom rámci a fonde obnovy po koronakríze. Nemecká kancelárka Angela Merkelová očakáva pre názorové nezhody ťažké rokovania. Predseda Európskej rady Charles Michel verí, že dohoda je možná.
„Všetci ideme na samit s veľkou energiou, ale musím priznať, že rozdiely sú stále veľmi, veľmi veľké, a preto teraz nemôžem povedať, že už teraz dospejeme k riešeniu,“ povedala Merkelová po príjazde na samit. „Očakávam veľmi, veľmi ťažké rokovania,“ dodala.
Michel je „presvedčený, že s politickou gurážou je možné dospieť k dohode“. Takisto však počíta s veľmi náročnými rokovaniami. Dodal, že teraz nejde „len o peniaze, ale o ľudí, o európsku budúcnosť, o našu jednotu“.
Podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza majú lídri EÚ povinnosť voči svojim občanom, aby sa dohodli na fonde obnovy po koronakríze. „Španielsko prichádza na tento samit s tým, že chce dosiahnuť dohodu, že bude logicky chrániť národné záujmy v oblasti poľnohospodárstva, a takisto chceme formulovať svoju predstavu o riadení fondu obnovy,“ povedal Sánchez novinárom v Bruseli.

Súvisiace články

Aktuálne správy