Inflácia v eurozóne sa v júni zrýchlila na 0,3 %

Inflácia v eurozóne sa v júni mierne zrýchlila, keďže reštriktívne opatrenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu sa v krajinách menovej únie postupne uvoľňovali. Naďalej však zostáva hlboko pod 2-percentným inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB).
Spotrebiteľské ceny v eurozóne v júni medziročne stúpli o 0,3 % po zvýšení o 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj rýchly odhad z konca júna. V júni 2019 medziročná miera inflácie dosiahla 1,3 %.
Inflácia v celej Európskej únii (EÚ) sa v júni zvýšila na 0,8 % z 0,6 % v máji. V júni 2019 dosiahla 1,6 %.
V júni najvýraznejšie k medziročnej inflácii v eurozóne prispeli ceny potravín, alkoholu a tabaku (+0,60 percentuálneho bodu), nasledované cenami služieb (+0,55 percentuálneho bodu). Naopak, negatívny vplyv na infláciu mali ceny energií (-0,93 percentuálneho bodu).
Spomedzi členských štátov EÚ zaznamenali v júni najprudší medziročný pokles spotrebiteľských cien Cyprus (-2,2 %), Grécko (-1,9 %) a Estónsko (-1,6 %). Naopak, najvyššiu infláciu zaznamenalo Poľsko (3,8 %), nasledované Českom (3,4 %) a Maďarskom (2,9 %). Na Slovensku sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy