Akcie Tesly pokorili tisícovú hladinu, investor verí v ďalší rast

, CNBC Foto: SITA/AP

Za rastom ceny akcií Tesly nad 1 000 USD stojí niekoľko faktorov, medzi ktoré patrí predaj 11 095 kusov Modelu 3 v Číne v priebehu mája, prísľub na skoré spustenie výroby ťahača Semi ale aj nákupy pomerne veľkého množstva call opcií na akcie Tesly.

Známy americký miliardár a investor Ron Baron už dávnejšie v rozhovore pre CNBC uviedol, že by akcie Tesly mohli počas piatich rokov vystúpiť na 3 000 USD. "Chcel by som mať viac peňazí na nákupy akcií Tesly," povedal Baron o firme, ktorá ďalej posúva historické maximá.

Časy, kedy sa spoločnosť snažila rozširovať výrobné kapacity a potrebovala získavať veľké množstvo kapitálu, skončili. Teraz môže Tesla dobre škálovať výrobu a dodávať na trh stovky tisíc áut ročne, má náskok v oblasti efektivity batérií, a navyše má silnú značku. Už nemusí dať ani dolár na reklamu.

Podľa Asociácie osobných automobilov v Číne spoločnosť Tesla predala v máji zákazníkom v Číne 11 095 vyrobených elektrických sedanov vyrobených v Šanghaji, model 3, uviedla agentúra Reuters. Celkovo sa predaj vozidiel Tesla v Číne zvýšil o 205 % z aprílového prepadu, ktorý súvisel s dopadmi Covid-19.

Baron ale rovnako dôveruje aj ďalšej divízii z portfólia Elona Muska. Je presvedčený, že SpaceX, v najbližších 10-tich rokoch narastie 20-násobne. "To je tiež úžasná príležitosť," uviedol Baron, ktorý má cez Baron Capital v správe viac ako 32 miliárd dolárov a vlastní viac ako 1,6 milióna akcií spoločnosti Tesla a 814 595 akcií spoločnosti SpaceX, ktoré prvýkrát kúpila v septembri 2017. Spoločnosť naposledy zvýšila tento podiel v decembri.

Baron očakáva, že v Tesle zarobí dvadsaťnásobok vložených peňazí. V súčasnosti má Baronov podiel Tesle hodnotu 1,5 miliardy dolárov. Ešte vo februári uviedol, že Tesla mala potenciál za 10 rokov dosiahnuť tržby „najmenej“ 1 bilión dolárov a ďalej rásť. Akcie boli v tom čase rekordne vysoké, 780 dolárov za akciu.

Portfólio Baron Capital dosiahlo podľa spoločnosti tento rok výnos 8 až 9 %. Medzi ďalšie významné podiely patrí 7,4 milióna akcií Charles Schwab, 4,8 milióna akcií Hyatt Hotels a 2,3 milióna akcií indexu MCSI Inc. Baron uviedol, že čo sa týka trhu je optimista a že tento rok zvýši pozíciu v niekoľkých spoločnostiach. "Vždy, keď máme príležitosť, snažíme sa ju využiť."

Súvisiace články

Aktuálne správy