FCA má významný podiel na HDP Talianska, preto je správne poskytnúť mu garancie

Automobilový priemysel má významný podiel v talianskom hospodárstve, a preto je správne podporovať tých, ktorí vytvárajú pracovné miesta. Uviedla to štátna tajomníčka ministerstva hospodárstva Laura Castelliová na otázku o žiadosti automobilky Fiat Chrysler o štátne záruky za pôžičku.
Taliansko-americká skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA) minulý týždeň informovala, že sa snaží získať štátne garancie za pôžičku vo výške 6,3 miliardy eur, ktorá by pomohla talianskemu automobilovému priemyslu prekonať tzv. koronakrízu.
Podľa talianskych zákonov môžu firmy získať prístup k štátnym zárukám za úvery, ak nerozdelia dividendy.
Žiadosť FCA o pôžičku so štátnou podporou vyvolala diskusiu o tom, či by Rím nemal zaviesť ďalšie podmienky.
„Automobilový priemysel určite má spolu so súvisiacimi aktivitami významný podiel na hrubom domácom produkte (HDP) a je správne podporovať tých, ktorí vytvárajú pracovné miesta v Taliansku. Rozmýšľame o tom,“ povedala Castelliová pre denník Il Messaggero.
FCA sa vlani dohodla na fúzii s francúzskou automobilovou skupinou PSA s cieľom vytvoriť štvrtého najväčšieho výrobcu áut na svete. Obidve spoločnosti minulý týždeň oznámili, že nevyplatia plánovanú riadnu dividendu za rok 2019. Ale súčasťou dohody o fúzii rovného s rovným je špeciálna dividenda vo výške 5,5 miliardy eur, ktorú má FCA zaplatiť PSA.
Automobilka FCA je preto pripravená vyplatiť investorom túto špeciálnu dividendu.
Bývalý taliansky minister priemyslu Carlo Calenda, ktorý je teraz súčasťou opozície, na sociálnej sieti Twitter napísal, že FCA nebude potrebovať štátnu pôžičku, ak nevyplatí špeciálnu dividendu.
Minister hospodárstva Roberto Gualtieri v pondelok (18. 5.) neskoro večer pripomenul, že špeciálna dividenda je súčasťou dohody o fúzii, a tá je z hľadiska budúcej perspektívy FCA a podielu automobilky na výkone talianskej ekonomiky pre Rím dôležitá. Dodal, že vláda bude pokračovať v poskytovaní likvidity s cieľom „ukotviť“ FCA v Taliansku.

Súvisiace články

Aktuálne správy