Štyri pätiny nemeckých firiem očakávajú v tomto roku pokles tržieb

Až štyri pätiny nemeckých firiem očakávajú tento rok pokles tržieb. Dôvodom je kríza spojená s pandémiou nového koronavírusu, ktorá bude pravdepodobne trvať dlhšie, než sa pôvodne očakávalo. Informovala o tom Nemecká obchodná a priemyselná komora (DIHK).
Podľa prieskumu DIHK približne 80 % spoločností počíta s tým, že za celý rok 2020 ich tržby klesnú. Navyše, zhruba štvrtina z anketovaných podnikov očakáva, že ich tržby sa znížia o 50 %.
Najväčšie obavy z vývoja situácie majú cestovné kancelárie a reštaurácie. Majitelia zhruba tretiny reštaurácií majú obavy z prepadu do insolvencie a v prípade cestovných kancelárií má tieto obavy takmer polovica z nich.
Na prieskume DIHK, ktorý obchodná komora zverejnila v piatok (8. 5.), sa zúčastnilo približne 10.000 podnikov zo sektorov stavebníctva, priemyslu a služieb. Zhruba polovica z anketovaných firiem musela v dôsledku opatrení na zmiernenie šírenia nového koronavírusu čiastočne alebo úplne pozastaviť činnosť. Ku koncu apríla, keď sa opatrenia v Nemecku čiastočne zmiernili, iba 25 % z týchto firiem dokázalo svoj biznis opätovne rozbehnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy