Končí najstarší obchodník so zlatom na svete

, Reuters;ZH Foto: SITA/AP;YT/scotiabank

ScotiaMocatta je známa ako najstarší obchodník so zlatom na svete, založená bola v roku 1684, ako Mocatta Bullion.

Všetko sa začalo koncom roka 2017, keď sa banka JPMorgan potichu pokúšala predať najstaršieho obchodníka so zlatom na svete po tom, čo sa prevalil škandál s praním špinavých peňazí a poškodil povesť jedného z najznámejších mien v tomto odvetví. V tom čase sa Scotiabank rozhodla predať spoločnosť ScotiaMocatta.

O niekoľko mesiacov neskôr, vo februári 2018, pokus JPMorgan o predaj zlyhal. O rok neskôr, v januári 2019, sa Bank of Nova Scotia rozhodla v tichosti upustiť od svojho obchodovania s kovmi a zbavila sa aj časti názvu „Mocatta“, čím zahladila posledné stopy spoločnosť siahajúca takmer 350 rokov do histórie. Pokus o reštrukturalizáciu trval vyše roka, až do neúspechu tento týždeň, keď Scotiabank svojim zamestnancom oznámila, že končí s obchodovaním s kovmi, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na dva svoje zdroje, ktoré uviedli, že Scotia nezačne s novým podnikaním a zruší existujúce aktivity približne začiatkom roku 2021. Aj po ukončení obchodu s kovmi zostane Scotiabank jednou z piatich bánk, ktoré obchodujú so zlatom, a jednou z 12 tvorcov trhu, ktorí poskytujú likviditu na londýnskom trhu. Banka je tiež účastníkom denných aukcií, ktoré určujú celosvetovo používanú referenčnú cenu zlata.

To znamená, že bez špecializovaného obchodu s kovmi bude prítomnosť spoločnosti Scotia na londýnskom trhu so zlatom iba symbolická, pretože banka odovzdá väčšinu tejto činnosti spoločnosti HSBC a JPMorgan, dvom gigantom, ktorí v súčasnosti dominujú londýnskemu obchodovaniu. Odhaduje sa, že obchodovanie so zlatom v Londýne má hodnotu viac ako 5 biliónov dolárov ročne, čo vedie k dostatočne tučným províziám pre všetkých zúčastnených.

Scotia bola dlhé roky najväčším poskytovateľom úverov pre svetové odvetvie drahých fyzických kovov. Londýnskeho obchodníka so zlatom kúpila v roku 1997 spolu s Base Metals od Standard Chartered a premenovala ju na ScotiaMocatta. Istý čas bola globálnym hráčom s viac ako 100 zamestnancami v kanceláriách od New Yorku cez Londýn a Indiu až po Hongkong. Svoju podnikateľskú činnosť v nadväznosti na vyššie uvedené strategické preskúmanie a neúspešný pokus o nájdenie kupujúceho, ukončila v roku 2018 po historickom škandále s praním špinavých peňazí a vykorisťovaním, ktoré zlikvidovalo takmer 350 rokov dobrej povesti za jedinú noc.

Ukončením obchodovania s kovmi Scotiabank uzatvorí éru, ktorá sa začala v roku 1671, keď si Moses Mocatta otvoril účet u jedného z najslávnejších londýnskych zlatníkov, Edwarda Backwella. Mocatta a jeho potomkovia pokračovali v budovaní toho, čo sa zmenilo na jeden z najväčších svetových obchodníkov s kovmi a najstarším členom londýnskeho trhu drahých kovov. Firma sa už dlho zúčastňuje dražieb zlata v Londýne, kde sa referenčná cena pre odvetvie stanovuje dvakrát denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy