COVID -19 na trhoch: Nie každý prepad je automaticky čierna labuť

, BH Securities Foto: getty images

Investori si v ostatnom čase obľúbili teóriu čiernych labutí. Tá opisuje neočakávané udalosti s významným vplyvom na trhy. Pohľad na dlhšie obdobie vývoja na trhoch odhaľuje, že čierne labute nie sú až tak výnimočné.

Investori sa v súčasnosti delia na dve skupiny. Jedni veria, že v krátkom čase prídu ďalšie prepady na trhoch, a preto na burzu nevstupujú. Druhí veria, že trhy z dlhodobého hľadiska rastú, a preto teraz dokupujú akcie so zľavou.

Medzi čierne labute by sme mohli zaradiť aj súčasnú pandémiu koronavírusu. Nikto ju neočakával, avšak prišla a s trhmi výrazne zamávala. Autor konceptu čiernych labutí, Nicholas Taleb, v marci odkázal, že pandémiu vo svojich prácach očakával, hoci samozrejme nie v presnom časovom horizonte, aj tak ale podľa neho príchod choroby COVID-19 nezodpovedá definícii čiernej labute. Skutočná čierna labuť by na trhy priletela vlastne až vtedy, keby k výkyvom prestalo dochádzať. To sa zatiaľ nestalo. V týchto fázach vývoja na trhoch by sme preto nemali mať pocit, že zažívame niečo výnimočné. Skôr by sme si mali uvedomovať, že so vstupom na trhy na seba berieme riziko, ktoré sa práve prejavilo.

Pohľad na dlhšie obdobie vývoja na trhoch ukazuje, že čierne labute od roku 1870 sa len v USA objavili zhruba dvadsaťkrát. Vždy boli spojené s prudkými prepadmi cien akcií. Spomenúť možno napríklad prvú a druhú svetovú vojnu, Kubánskou krízu, vojnu vo Vietname, Čierny pondelok či stratenú dekádu. Hoci príčiny hlbokých poklesov na trhoch bývajú neočakávané a unikátne, samotné prepady prichádzajú relatívne často, a k burzovému obchodovaniu neodmysliteľne patria.

Ako to ilustruje graf vývoja hodnoty jedného amerického dolára zainvestovaného do akcií v roku 1870, za 150 rokov sa táto investícia zhodnotila na viac ako 19 000 dolárov. S príchodom pandémie koronavírusu sa hodnota tejto investície znížila na 15 300 dolárov. Súčasný dolár síce nie je ten istý ako dolár z roku 1870, ale aj tak je lepšie mať tento dolár zainvestovaný v akciách, než ho mať ukrytý pod matracom.

Legendárny investor Warren Buffett kedysi povedal, že akcie, ktoré nie sme pripravení držať počas desiatich rokov, by sme nemali vlastniť ani desať minút. Chcel tým povedať, že investovanie na burze je dlhodobou disciplínou, v rámci ktorej investori musia byť pripravení na krátkodobé neúspechy. V dlhodobom horizonte sa investovania do akcií vypláca.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy