Koronavírus postihol celý rad firiem, Saudi skupujú ich lacné akcie

, CNBC Foto: SITA/AP

Štátny investičný fond Saudskej Arábie nakupuje podiely v spoločnostiach, ktorých ceny akcií boli stlačené pandémiou Covid-19. Najnovšie investičný fond kráľovstva kúpil 5,7 % podiel v americkej spoločnosti Live Nation, ktorá je známym veľkým promotérom koncertov a iných hromadných podujatí.

Vďaka investícii je Saudská Arábia dnes po Liberty Media Corp a Vanguard Group tretím najväčším akcionárom v spoločnosti. Podiel v hodnote približne 518 miliónov dolárov na základe aktuálnej ceny akcií spoločnosti obsahuje 12 337 569 akcií, ako to vyplýva z dokumentov regulátora, Komisie pre cenné papiere.

Cena akcií spoločnosti Live Nation zareagovala na správu rastom o takmer 10 %. S negatívnym výhľadom, že podujatia takéhoto typu nebudú vôbec povolené po zvyšok roka alebo aj dlhšie, akcie medziročne stratili viac ako 40 %. Spoločnosť v súčasnosti zaviedla 50 % zníženie platov pre vrcholových riadiacich pracovníkov, pričom generálny riaditeľ Michael Rapino ponúkol svoj plný plat.

Začiatkom apríla saudskoarabský fond zverejnil, že má 8,2 % podiel v prevádzkovateľovi plavebných výletov v spoločnosti Carnival Corp. V deň oznámenia tejto správy akcie firmy posilnili o takmer 30 %. Saudská Arábia je teraz po jej predsedovi Micky Arisonovi, ktorý vlastní zhruba 16 % podielu, stala druhou najväčšou zainteresovanou stranou v najväčšej svetovej výletnej spoločnosti na svete. Carnival medziročne stratil 75 % svojej hodnoty kvôli globálnemu odstaveniu cestovného ruchu a vypuknutiu niekoľkých katastrofických ohnísk koronavírusu na svojich výletných lodiach.

Štátny investičný fond Saudskej Arábie údajne kúpil aj podiely v štyroch hlavných európskych ropných spoločnostiach, avšak tieto správy neboli potvrdené fondom pre správu majetku a verejne sa k tejto záležitosti odmietli vyjadriť.

Zjavná investičná horúčka sa dokonca rozšírila aj na šport. V súčasnosti sa hovorí, že saudskoarabský fond je v záverečných fázach dohody o prevzatí britského futbalového klubu Newcastle United s 80 % podielom v hodnote 300 miliónov GBP.

Verejný investičný fond je hlavným nástrojom kráľovstva na rozširovanie domácich a medzinárodných investícií a je kľúčovou súčasťou vízie princa Mohammeda bin Salmana, ktorý sa zameriava na diverzifikáciu hospodárstva krajiny, ktorú chce zbaviť závislosti na rope. Fond dohliada na viac ako 300 miliárd dolárov v aktívach a má podiely v mnohých veľkých spoločnostiach, od spoločnosti Uber a spoločnosti s elektrickými vozidlami Lucid Motors až po investíciu vo výške 45 miliárd dolárov do 100 miliardového fondu Softbank, Vision Fund.

Súvisiace články

Aktuálne správy