Zisk BP sa v 1. kvartáli prepadol o dve tretiny

Čistý zisk BP sa v 1. kvartáli prepadol o dve tretiny. Dôvodom bol historický kolaps cien ropy spôsobený prepadom dopytu v dôsledku koronakrízy. Dlh britského koncernu sa výrazne zvýšil a BP varoval pred výnimočnou neistotou týkajúcou sa budúceho vývoja.
Upravený zisk bez započítania zmien hodnoty zásob, ktorý je používaný namiesto čistého zisku, padol za tri mesiace od januára do marca o 67 % na 800 miliónov USD (737,19 milióna eur) z 2,4 miliardy USD v rovnakom období vlani. Analytici počítali s 987 miliónmi USD. Celkové tržby klesli na 59,54 miliardy USD zo 67,41 miliardy USD.
Dlh BP sa v 1. kvartáli zvýšil na 51,4 miliardy USD zo 45,1 miliardy USD pred rokom a pomer dlhu k celkovému imaniu vzrástol na 36,2 %, čo je výrazne nad cieľom držať tento pomer pod 30 %. Koncern mal na konci 1. štvrťroka likviditu 32 miliárd USD. Podobne ako konkurenti totiž zvýšil dlh, aby podporil hotovostné rezervy.
BP podobne ako ďalšie firmy z odvetvia zareagoval na prepad cien ropy o 65 % výrazným skresaním nákladov. Koncern znížil svoj rozpočet na tento rok o 25 % na zhruba 12 miliárd USD a obmedzil ťažbu z bridlíc v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy