Obchodná činnosť v eurozóne je šokujúco slabá

, CNBC Foto: thinkstock;YT/IHS Markit

Index nákupných manažérov meria sektor služieb a výroby. Ak PMI  klesne pod 50, pravdepodobne ide o celkový pokles hospodárskeho rastu. Podľa predbežných údajov dosiahol PMI v apríli 13,5 boda.

Obchodná činnosť v eurozóne zaznamenala v apríli rekordné minimum, čo je ďalším znakom toho, že pandémia koronavírusu spôsobuje vážne ekonomické škody v celom regióne.

Index nákupných manažérov klesol podľa predbežných údajov v apríli na 13,5. Rovnaký index už zaznamenal v marci najväčší mesačný pokles na 29,7. „V apríli došlo k bezprecedentným škodám na ekonomike eurozóny v dôsledku opatrení na blokovanie spojených s poklesom globálneho dopytu a nedostatkom personálu a vstupov,“ uviedol vo vyhlásení Chris Williamson, hlavný obchodný ekonóm IHS Markit. Dodal, že toIHS  Markithtoročná aktivita v druhom štvrťroku by mohla „zaznamenať najväčší úpadok regiónu v nedávnej histórii“.

Taliansko, Španielsko, Francúzsko a Nemecko patria medzi päť najväčších krajín sveta s najvyšším počtom infekcií. Väčšina európskych vlád zaviedla opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu, v dôsledku čoho boli ich ekonomiky zastavené. Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedal v roku 2020 pokles v eurozóne o 7,5 %.

Európski lídri majú diskutovať o ďalších stimulačných opatreniach vo štvrtok poobede. Ministri financií eurozóny zostavili balík pol bilióna eur na riešenie hospodárskeho šoku z pandémie, ale každá vláda EÚ súhlasí s tým, že je stále potrebné ešte ďalšie financovanie. „Nemôžem povedať, že som optimistický (ohľadom stretnutia EÚ). Myslím si, že bez ohľadu na to, aké opatrenia sú nasadené, je tu šok, ktorý bude ťažké zo systému úplne odstrániť," povedal Williamson z IHS Markit v rozhovore pre CNBC.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy