V kompenzačných príspevkoch od štátu je viacero nejasností, upozorňujú odborníci

Postupné prijímanie opatrení na podporu zamestnávateľov vytvorilo pre firmy komplikovanú situáciu. V podmienkach získania financií od štátu je množstvo nejasností. Firmy napríklad nevedia, či môžu požiadať v rôznych mesiacoch o iný príspevok. Nejasná je tiež situácia firiem, ktoré museli prevádzky zatvoriť, ale časť ich zamestnancov pracuje ďalej, upozornili odborníci poradenskej spoločnosti Grant Thornton.
Štát poskytuje na podporu firiem postihnutých opatreniami proti pandémii ochorenia COVID-19 niekoľko druhov príspevkov. Zamestnávatelia aj živnostníci, ktorí museli rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR svoje prevádzky zatvoriť, môžu dostať náhradu mzdy zamestnanca vo výške 80 % (1) jeho priemerného zárobku, najviac vo výške 1100 eur. Nárok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti majú aj živnostníci podľa poklesu tržieb (2) a nárok na štátnu podporu formou úhrady 80 % mzdy zamestnanca (3A), alebo paušálnu náhradu časti jeho mzdy podľa poklesu tržieb (3B) majú aj zamestnávatelia, ktorí v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie udržia pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti.
V podmienkach príspevkov zostáva viacero nejasností. Podľa Filipa Tichého z Grant Thornton nie je napríklad zrejmé, či firma môže za marec požiadať o iný príspevok ako za apríl. „Stretli sme sa so situáciou, keď firma musela v marci zatvoriť prevádzku na základe opatrenia ÚVZ a podala si za marec žiadosť o príspevok 1. Na základe nových opatrení však zistila, že pri príspevku 3B by získala vyššiu podporu. Nie je však jasné, či môže urobiť zmenu a od apríla 2020 žiadať o príspevok 3B. Jediné, čo legislatíva striktne určuje, je zákaz meniť podporu 3A a 3B navzájom,“ uviedol Tichý.
Nejasná je podľa neho tiež situácia spoločností, ktoré majú nárok na opatrenie 1, avšak časť ich zamestnancov pracuje ďalej. „Ide napríklad o situáciu škôl a škôlok, keď učitelia ďalej učia deti cez online platformy. Môže takáto spoločnosť naďalej čerpať príspevok 1 alebo musí povinne prejsť na príspevok 3B v prípade, že má pokles tržieb? Samotná žiadosť predpokladá rôzny typy príspevku len pre prevádzky v odlišnej situácii, čiže ak je jedna prevádzka zatvorená a iná otvorená. Je však množstvo firiem, ktoré síce majú povinne zatvorenú prevádzku, avšak časť ich zamestnancov pracuje a časť nie,“ poukázal na ďalšiu spornú situáciu Tichý.
Odborníci Grant Thornton odporúčajú firmám „pracovne“ vyplniť žiadosť pre príspevky 3A aj 3B a porovnať celkovú sumu príspevku, ktorá im vychádza. Dôležité je, aby žiadosť vypĺňala mzdová účtovníčka, pretože najčastejšie chyby sa vyskytujú v nesprávne vyplnených hodinách na prekážkach a výške náhrady mzdy, ktorá sa nemusí rovnať hrubej mzde. Rôznym firmám v rozličných situáciách vychádzajú aj pri rovnakých vstupných údajoch rôzne výsledky. Prax ukazuje, že aj pri zatvorených podnikoch, ktoré majú nárok na príspevok 1, môže byť nakoniec výhodnejší príspevok 3B.

Súvisiace články

Aktuálne správy