ECB urobí všetko, čo bude potrebné, aby podporila ekonomiku eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená urobiť čokoľvek, čo bude potrebné, na podporu eurozóny, aby zvládla ekonomický šok spôsobený pandémiou nového koronavírusu. Vo štvrtok to uviedla šéfka ECB Christine Lagardeová.

"Rada guvernérov prisľúbila, že v rámci svojho mandátu urobí čokoľvek, čo bude potrebné na pomoc eurozóne zvládnuť túto krízu," uviedla Lagardeová vo svojom vyhlásení na zasadnutí Medzinárodného menového a finančného výboru (IMFC). "Je plne pripravená zvýšiť objem programov nákupu aktív a prispôsobiť ich štruktúru o toľko a na tak dlho, ako bude potrebné." Dodala, že predstavitelia ECB "preskúmajú všetky alternatívy a možnosti", ako podporiť ekonomiku eurozóny, aby zvládla aktuálny šok spôsobený pandémiou.
Lagardeová citovala aktuálne údaje a povedala, že eurozóna zažíva "veľký pokles výkonu" a "prudké zhoršovanie trhov práce".
Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojich aktuálnych prognózach zverejnených v utorok (14. 4.) počíta v tomto roku s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny o 7,5 %. V roku 2021 by sa ekonomika regiónu mala oživiť a HDP vzrásť o 4,7 %.
Najviac zasiahnutými krajinami eurozóny sú Taliansko, Španielsko a Francúzsko. MMF očakáva, že taliansky HDP tento rok padne o 9,1 %, španielsky HDP o 8 % a francúzsky HDP o 7,2 %.
"Neistota je mimoriadne zvýšená a zostane veľká, takže je extrémne ťažké predpovedať pravdepodobný rozsah a trvanie tejto bezprostrednej recesie a následného zotavenia," uviedla Lagardeová.

Súvisiace články

Aktuálne správy