Odolnosť bánk ohrozená: Koronavírus stopol vyplácanie dividend po celom svete

, ČTK Foto: SITA/AP

Znížiť alebo zrušiť výplatu dividendy býva pre firmy ťažké rozhodnutie. Dividendy sú totiž považované za dôkaz dobrej finančnej kondície firmy a okrem toho podporujú lojalitu investorov, ktorí akcie nakupujú s vidinou zisku.

Firmy dnes čelia tlaku, aby kvôli koronavírusu preventívne nevyplácali dividendy. Vo Francúzsku o to štátne podniky žiada vláda, odporúčania zdržať sa ich výplaty vydávajú aj centrálne banky a bankové asociácie. Niektoré firmy k tomu tlačí ekonomická situácia a potreba udržať si dostatočný kapitál pre časy očakávanej hospodárskej recesie.

Európska centrálna banka (ECB) v piatok vyzvala banky v eurozóne, aby akcionárom nevyplácali dividendy minimálne do začiatku októbra a podporili svojimi ziskmi ekonomiku. ECB v piatok uviedla, že banky v eurozóne "by nemali vyplácať dividendy za finančné roky 2019 a 2020 minimálne do 1. októbra 2020. Banky by sa mali zdržať aj spätných nákupov svojich akcií," dodala. ECB odhadla, že banky by týmto spôsobom mohli ušetriť kapitál v objeme až 30 miliárd eur.

"Požiadame spoločnosti, v ktorých má štát podiel, vrátane menšinového, aby nevyplácali dividendy, alebo aspoň nie jednotlivcom," povedala pre CNews TV francúzska ministerka práce Muriel Pénicaudová. Francúzska vláda má podiely v mnohých firmách, vrátane automobilky Renault a energetických spoločností, ako je EDF a engi. Niektoré francúzske firmy už zrušenie výplaty dividend oznámili. Je medzi nimi napríklad výrobca leteckej techniky Airbus či výrobca leteckých motorov a ďalšieho vybavenia pre lietadlá Safran.

Proti vyplácaniu dividend a spätnému odkupu vlastných akcií vyzvala vo štvrtkovom liste banky aj Európska banková federácia (EBF). "EBF sa domnieva, že v roku 2020 by banky kótované na burze nemali vyplácať dividendy ani odkupovať akcie, aby bola zachovaná maximálna ochrana kapitálu. O dividendovej politike a akomkoľvek rozdeľovaní peňazí budú bankové rady rozhodovať na konci roka," uviedla EBF v liste Európskej centrálnej banke zo štvrtkového večera.

O tom, že výplata dividend by mohla ohroziť odolnosť bánk, hovorí poľský finančný regulátor KNF, či Česká národná bank. Chorvátsky finančný regulátor výplatu dividend vo štvrtok rovno zakázal poisťovacím spoločnostiam. Podľa agentúry Hanfu rozhodnutie platí do 30. apríla 2021, ale môže byť aj predĺžené, ak si to situácia na trhu vyžiada.

Veľké americké banky možno dividendy znížia skôr z politických než z finančných dôvodov, poznamenala agentúra Reuters. Tlak na ne bude veľký, nebudú môcť žiadať o záchranné programy a zároveň vyplácať zisky akcionárom. Osem najväčších amerických bánk v čele s JPMorgan Chase & Co zatiaľ pozastavilo odkúpenia akcií, plány na zrušenie dividend ale zatiaľ neohlásili. Rozhodnutie nevyplatiť dividendu, hoci si to dovoliť môže, už dávnejšie oznámila španielska Banco Santander.

Súvisiace články

Aktuálne správy