Pandémia očami MMF: Z globálnej recesie sa svet zotaví v roku 2021

, ČTK Foto: SITA/AP

Pandémia choroby COVID-19 spôsobí tento rok recesiu svetovej ekonomiky, ktorá by mohla byť horšia ako finančná kríza v rokoch 2008 až 2009. Svet sa by sa z nej mal zotaviť v roku 2021, uviedol Medzinárodný menový fond.

Šéfka MMF Kristalina Georgievová privítala mimoriadna fiškálne opatrenia, ktoré doteraz mnoho krajín prijalo na posilnenie zdravotníckeho systému a ochrane postihnutých spoločností a pracujúcich. Podobne pochválila kroky, ktoré urobili centrálne banky k uvoľneniu menovej politiky. "Bude treba toho urobiť ešte viac, najmä vo fiškálnej oblasti," dodala Georgievová s tým, že MMF výrazne zvýši núdzové finančné prostriedky. O pomoc už fond požiadalo osem desiatok krajín. MMF podľa Georgievovej na pôžičky uvoľní jeden bilión dolárov.

Na začiatku marca šéfka MMF varovala, že svetová ekonomika tento rok porastie pomalšie ako vlani, kedy dosiahla rast o 2,9 %. Fond pritom vo svojej januárovej prognóze predpokladal, že rast svetovej ekonomiky tento rok zrýchli na 3,3 %. Recesia sa definuje ako dva štvrťroky poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) za sebou.

Svetové hospodárstvo sa podľa Georgievovej zotaví v roku 2021. Aby to jednotlivé krajiny dosiahli, budú musieť najskôr posilniť svoje zdravotnícke systémy a zamedziť šíreniu vírusu. "Ekonomický vplyv je a bude tvrdý, ale čím rýchlejšie vírus zastavíme, tým rýchlejšie a silnejšie bude zotavenie," povedala šéfka MMF.

Vyspelé ekonomiky sú podľa nej schopné sa s krízou vysporiadať lepšie, zatiaľ čo mnoho rozvíjajúcich sa trhov a krajín s nízkymi príjmami čaká nemálo problémov. Investori už od začiatku krízy stiahli z rozvíjajúcich sa trhov 83 miliárd dolárov, čo je najväčší doteraz zaznamenaný odliv kapitálu, uviedla Georgievová.

Súvisiace články

Aktuálne správy