Japonská ekonomika zaznamenala vo 4. kvartáli najvýraznejší pokles za 5,5 roka

Japonská ekonomika zaznamenala vo 4. kvartáli minulého roka výraznejší pokles, než sa očakávalo, pričom tempo poklesu bolo najprudšie za 5,5 roka.
Japonská ekonomika zápasí s výrazným oslabením dopytu po októbrovom zvýšení dane z obratu z 8 % na 10 %, navyše posilnenie kurzu jenu a prepad akciových trhov, ktoré reagovali na prudký pokles cien ropy, situáciu tretej najväčšej ekonomiky na svete ešte zhoršili. Ďalšou ranou je výrazný pokles turistov v reakcii na opatrenia vlády s cieľom zastaviť šírenie nového typu koronavírusu.
Ako v pondelok uviedla japonská vláda, ekonomika klesla vo 4. kvartáli minulého roka v celoročnom prepočte o 7,1 %. Predbežný odhad poukazoval na pokles o 6,3 %.
Spresnený údaj je horší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov, ktorí počítali s tým, že spresnený údaj poukáže na pokles o 6,6 %. Nový údaj znamená najvýraznejší pokles japonskej ekonomiky od 2. štvrťroka 2014, od ktorého vláda zvýšila daň z obratu z 5 % na 8 %.
Aj v medzikvartálnom porovnaní je spresnený údaj horší, a to tak v porovnaní s predbežnými údajmi, ako aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Zatiaľ čo predbežné údaje poukazovali na pokles o 1,6 %, podľa spresnených údajov klesla japonská ekonomika medzikvartálne o 1,8 %. Analytici odhadovali, že spresnený údaj poukáže na pokles o 1,7 %.
Najnovšie čísla tak zvyšujú tlak na vládu a centrálnu banku, aby prijali ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky. Ako povedal Toru Suehiro zo spoločnosti Mizuho Securities, „japonská ekonomika je už v recesii, pritom sa objavujú nové a nové signály, že to najhoršie ešte len príde“.

Súvisiace články

Aktuálne správy