Bloomberg: Účet za koronavírus sa vyšplhá až na 2,7 bilióna USD

, bloomberg;ČTK Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

V najhoršom scenári ekonómovia počítajú s recesiou v Spojených štátoch, eurozóne aj v Japonsku a s rekordne slabým rastom v Číne. Analytici agentúry Bloomberg dospeli k číslu 2,7 bilióna dolárov, čo je ekvivalent ročného hrubého domáceho produktu Veľkej Británie.

Bloomberg pripomína, že nákaza sa teraz výrazne šíri predovšetkým v Južnej Kórei, Taliansku a Iráne. Prvé obete hlásia aj Spojené štáty. Ďalší vývoj možno predvídať len s ťažkosťami, a preto sú akékoľvek odhady dopadov na jednotlivé krajiny a sektory a ich rozsah len nepresné. Vo svojich výpočtoch preto vychádzali z čínskej skúsenosti, pretože z tejto krajiny sa vírus začal koncom minulého roka šíriť. V Číne sa prepadol predaj automobilov o 80 %, osobná doprava zaznamenala pokles o 85 % a prieskumy nálady v podnikateľskom sektore dosahujú rekordne nízke úrovne.

Zamerali sa tiež na rozloženie prípadov v iných krajinách a odhady rizík pre globálne dodávateľské reťazce, v ktorých hrajú tieto krajiny kľúčovú úlohu nielen ako dodávateľ, ale aj z hľadiska dopytu.

V najhoršom scenári analytici počítajú s globálnou pandémiou. V takom prípade by sa globálny hospodársky rast zastavil. Pokles by sa okrem japonskej ekonomiky a ekonomiky eurozóny nevyhol ani ekonomike Spojených štátov, čo by mohlo zmeniť výsledok tamojších prezidentských volieb. Čínska ekonomika by v takom prípade tento rok rástla len o 3,5 %, čo by bolo najmenej od roku 1980, kedy vtedajší čínsky prezident Teng Siao-pching ešte len uvádzal do chodu zásadné ekonomické reformy.

Varovné signály už prichádzajú aj odinakiaľ. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) znížila tento týždeň svoj odhad globálneho rastu na 2,4 z 2,9 % a varovala, že by mohol spomaliť až na 1,5 %. S globálnym poklesom ekonomiky počíta v prvej polovici roka aj Goldman Sachs. Najnovšie prognózy vývoja HDP za prvý štvrťrok v Číne sa pohybujú v širokom rozpätí medzi +5,8 a -0,5 %, čo vysokú mieru neistoty len podčiarkuje, upozorňuje Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy