Ani James Bond si nevie poradiť s koronavírusom

, CNBC;bloomberg Foto: SITA/AP

Najnovšia bondovka „No Time to Die“ mala mať premiéru v apríli, ale kvôli koronavírusu sa musí posunúť na neskorší termín v novembri.

Producenti MGM, Universal a Bond, Michael Wilson a Barbara Broccoli, na Twitteri oznámili, že „po dôkladnom zvážení a dôkladnom vyhodnotení globálneho filmového trhu“ bude premiéra v poradí už 25. bondovky odložená na november 2020.

„V najlepšom záujme filmu, musíme v súčasnej situácii urobiť to, čo je potrebné urobiť, aby sa dosiahol najlepší výsledok pre film a pre fanúšikov, ktorí si budú musieť počkať trochu dlhšie, aby si užili nového Bonda,“ povedal Paul Dergarabedian, senior mediálny analytik Comscore.

Rozhodnutie padlo na základe obáv, že prepuknutie koronavírusu by mohlo mať vplyv na tržby, pretože niektoré krajiny zakázali alebo obmedzili veľké verejné zhromaždenia. Nehovoriac o tom, že viac ako 78 % tržieb z premietania, 881 miliónov dolárov, si predchádzajúci film „Spectre“ odniesol z iných regiónov, než je ten americký. Podľa údajov spoločnosti Comscore len zo Spojeného kráľovstva to bolo 15,5 % celkového predaja vstupeniek na film, z Nemecka 8,3 % a z Číny 9,7 %.

V súčasnosti sú kiná v celej Číne zatvorené a nie je jasné, kedy ich verejnosti opäť sprístupnia. Ak budú podobne rozmýšľať aj ďalšie krajiny, Taliansko či Južná Kórea, mohlo by to byť zlou správou pre americké spoločnosti, ktoré sa chystajú v nadchádzajúcich mesiacoch uvádzať trháky v medzinárodný trh.

Z dielen Disney je dlho očakávaný film „Mulan“. Akčná snímka rozpráva príbeh o mladej čínskej žene, ktorá sa maskuje za muža, aby sa počas vojny dostala do cisárskej armády namiesto svojho chorého otca. Disney zatiaľ mlčí o tom, či je ohrozená marcová premiéra v Číne, analytici ale s takýmto niečím rátajú. Najväčšie obavy sú z toho, že sa film bude pirátsky šíriť cez internet, čím sa zníži potenciál predaja vstupeniek.

Americké filmové spoločnosti by kvôli vírusu mohli byť donútené zastaviť výrobu filmov nakrúcených v rôznych krajinách. Paramount Pictures už zastavil nakrúcanie „Impossible VII“ v Taliansku z dôvodu obáv z prepuknutia koronavírusu. Spoločnosť Sony Pictures dočasne zatvorila svoje kancelárie v Londýne, Paríži a Gdyni v Poľsku z rovnakého dôvodu.

Nie sú to len hollywoodske štúdia, ktoré sa musia vyrovnať s poklesom návštevnosti kín a teda aj tržieb. Čínsky konglomerát Dalian Wanda Group, ktorého ambíciou bolo kedysi prekonať Walt Disney v zábavnom priemysle, čaká tento rok kvôli smrtiacemu vírusu problém. Spoločnosť musí tento rok refinancovať alebo splatiť dlhopisy za 39,8 miliardy CN (5,7 miliardy USD). To je skoro 36 % celkových nesplatených dlhopisov a najvyššie percento celkových dlhopisov vydaných najväčšími 25 čínskymi firmami, vypočítal Bloomberg. Veritelia sa domáhajú svojich peňazí v čase, keď firma musela kvôli epidémii uzavrieť nákupné centrá, zábavné parky a kiná, aby splnila požiadavky na prevenciu. Analytici tvrdia, že s firmou to už pred epidémiou nevyzeralo dobre a v priebehu roka bude určite potrebovať refinancovať. Problémy Wandy len pripomínajú, do ako ťažkej situácie sa zadlžené čínske firmy môžu dostať.

Súvisiace články

Aktuálne správy