Akciový trh v USA napriek zníženiu úrokových sadzieb klesol, európsky v očakávaní rastie

, SITA,CNBC Foto: SITA/AP

Index S&P 500 klesol o 2,8 %, Dow Jones o 2,9 % a Nasdaq o 3 %.

Akciový trh v USA v utorok klesol. V úvode obchodovania ho najskôr podporilo rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed), ktorá nečakane znížila hlavnú úrokovú sadzbu. Hlavné indexy ale zisky následne vymazali. V pondelok priemyselný index Dow Jones zaznamenal najväčší denný prírastok za vyše dekádu. Prispeli k tomu vyhlásenia Fed-u a ďalších svetových centrálnych bánk, ktoré sa zaviazali ku koordinovanému postupu v úsilí o zmiernenie dopadov epidémie koronavírusu. V porovnaní s historickými maximami spred dvoch týždňov však Wall Street stratili zhruba 11 % hodnoty.

Index S&P 500 klesol o 2,8 % na 3 003,37 bodu, Dow Jones o 2,9 % na 25 917,41 bodu a Nasdaq o 3 % na 8 684,09 bodu.

Americký Federálny rezervný systém prekvapujúco zredukoval svoju hlavnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu v snahe podporiť ekonomiku vzhľadom na epidémiu koronavírusu. Šéf centrálnej banky USA Jerome Powell poznamenal, že koronavírus "predstavuje vyvíjajúce sa riziko pre ekonomickú aktivitu".

Utorková redukcia úrokov v USA bola prvá od minulého roka, keď Fed krátkodobú sadzbu znížil trikrát. Zároveň išlo o prvý prípad od finančnej krízy z roku 2008, keď americká centrálna banka úroky znížila ešte pred riadnym zasadaním. Okrem toho je to najvýraznejšia redukcia od obdobia krízy.

Európske akcie v stredu rástli, pretože investori očakávajú, že Európska centrálna banka a vlády eurozóny dajú zelenú stimulačným opatreniam po tom, ako Federálny rezervný systém USA zníži úrokové sadzby. Obchodníci teraz vidia 90 % šancu, že ECB budúci týždeň zníži sadzby. Člen Rady guvernérov ECB Francois Villeroy de Galhau v utorok vyzval vlády, aby poskytli väčšiu fiškálnu pomoc.

Celoeurópsky index STOXX 600 vzrástol o 0,2 %, pričom zisky boli obmedzené údajmi o čínskom sektore služieb, ktorý zaznamenal najhorší mesiac vo februári.

Všetky hlavné regionálne indexy mierne rástli. Taliansky FTMIB len o 0,1 %. Talianske zdravotnícke orgány uviedli, že po raste počtu obetí a počtu prípadov môžu vytvoriť novú karanténnu zónu, aby sa pokúsili obmedziť výskyt ohniska v najviac zasiahnutej krajine Európy.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy