Tempo rastu inflácie vo Francúzsku tento mesiac nečakane kleslo

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku tento mesiac nečakane kleslo. Dôvodom bolo výrazné spomalenie rastu cien energií a miernejšie zdraženie potravín. Ukázali to v piatok predbežné údaje štatistického úradu INSEE.
Index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa podľa predbežných údajov vo februári zvýšil o 1,4 % po náraste o 1,5 % v januári. Ekonómovia pritom odhadovali, že zostane na januárovej úrovni 1,5 %.
Štatistiky pritom odhalili, že tempo rastu cien energií vo februári prudko kleslo na 1,1 % zo 4,5 % v januári a v prípade potravín sa znížilo na 1,8 % z 2 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vo februári stagnovali, zatiaľ čo v januári sa znížili o 0,4 %.
INSEE zverejní konečné údaje o vývoji inflácie 13. marca.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa tiež spomalil a stúpol medziročne o 1,6 % po náraste o 1,7 % v januári a medzimesačne zostal stabilný (pokles o 0,5 % v januári).
INSEE v separátnej správe uviedol, že výrobné ceny na domácom trhu v januári medzimesačne klesli o 0,1 %, ale medziročne vzrástli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy