Počet osobných bankrotov v januári medziročne mierne stúpol

Spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau predpokladá, že počet osobných bankrotov bude v tomto roku vysoký.

V januári zbankrotovalo 1 160 Slovákov. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, v medziročnom porovnaní je to nárast o necelé dve percentá. "Predpokladáme, že počet osobných bankrotov v roku 2020 neprekoná historické hodnoty z minulého roka, keď zbankrotovalo až 16 167 obyvateľov Slovenska, ale naďalej bude vysoký," povedala hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

V medzimesačnom porovnaní, keď v decembri 2019 zbankrotovalo až 2 703 dlžníkov, čo je historicky najväčší počet osobných bankrotov v jednom mesiaci, ich v prvom mesiaci tohto roka bolo o zhruba 57 % menej. "Záver minulého roka priniesol extrémne vysoký počet osobných bankrotov aj preto, že mu predchádzali dva mesiace, v ktorých zbankrotovalo len niekoľko stoviek dlžníkov," povedala Marková. V prvom mesiaci tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji.

Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca januára 2020 zbankrotovalo už takmer 40-tis. obyvateľov Slovenskej republiky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy