Koronavírus úspešne likviduje jednu z najvýkonnejších ázijských mien

, CNBC Foto: SITA/AP,getty images

Thajský baht minulý rok patril k najsilnejšie rastúcim menám v Ázii. Dnes, po vypuknutí koronavírusu v Číne, k najhorším. Thajská ekonomika je totiž príliš závislá na Číne.

Thajská mena v tomto roku zatiaľ stratila voči americkému doláru okolo 4,1 %, čím prišla takmer o polovicu svojho zisku, 7,9 % z roku 2019. V snahe oživiť thajské hospodárstvo centrálna banka krajiny v stredu nečakane znížila svoju úrokovú sadzbu na historicky najnižšiu úroveň. Uviedla, že sa spomalením rastu je aj šírenie vírusu.

Trinh Nguyen, hlavná ekonómka francúzskej investičnej banky Natixis, vo štvrtok uviedla, že druhé najväčšie hospodárstvo v juhovýchodnej Ázii je príliš závislé od vonkajšieho dopytu, najmä z Číny. Cestovný ruch z Číny predstavuje asi 2,7 % hrubého domáceho produktu Thajska, zatiaľ čo vývoz do Číny predstavuje asi 6 % HDP krajiny. „S absolútnou istotou vieme, že najviac bude zasiahnutý turistický ruch,“ uviedla a dodala, že vývoz bude pravdepodobne tiež stiahnutý dole, na zhruba 500 miliárd dolárov. „Z tohto dôvodu sme tento rok znížili prognózu HDP len na 2,2 %, a to znamená, že Thajsko je veľmi ďaleko od cieľa Svetovej banky 5 %, ak chce dosiahnuť vysoký štatút príjmu približne za desať rokov,“ uviedla Nguyen pre CNBC.

Čína je najväčším motorom cestovného ruchu na svete, z krajiny do Thajska v roku 2018 vycestovalo 10,5 milióna čínskych obyvateľov, ako to vyplýva z oficiálnych čínskych údajov. Thajské ministerstvo cestovného ruchu odhaduje, že pokles počtu turistov z Číny môže mať za následok stratu príjmov vo výške 50 miliárd bahtov (1,61 miliardy dolárov).

Negatívny dopad  cestovného ruchu je ďalším problémom pre už ja tak krehké thajské hospodárstvo a centrálna banka bude pravdepodobne musieť opäť znížiť úrokové sadzby, aby podporila rast, uviedlo niekoľko ekonómov. „Nemyslíme si, že jedno zníženie sadzieb bude stačiť na zabránenie spomaleniu rastu, nieto na podporu rastu," uviedol v poznámke Prakash Sakpal, ekonóm  holandskej banky ING. „Sme presvedčení, že thajská centrálna banka sa chcieť držať svojej politiky a pre účinnejšie oživenie hospodárstva oznámi ďalšie zníženie sadzieb na nasledujúcom marcovom zasadnutí.“

Thajsko však musí z dlhodobého hľadiska zvýšiť konkurencieschopnosť svojej ekonomiky. Vypuknutie vírusu by mohlo byť príležitosťou na zníženie závislosti od nestálych odvetví, ako je cestovný ruch. „Myslím si, že musia viac investovať, je to otázka investovania,“ uviedla Nguyen s tým, že thajské hospodárstvo musí „diverzifikovať zdroje príjmu, aby mohlo samo vytvoriť svoj rast. V opačnom prípade je uväznené v pasci, kde napriek všetkému, čo robia, nemôžu vytvárať trvalý domáci dopyt, najmä investície a spotrebu," dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy