Rast v čínskom výrobnom sektore sa v januári zastavil, v službách pokračoval

Aktivita v čínskom výrobnom sektore sa v januári spomalila a dosiahla zlomovú hranicu, ktorá oddeľuje rast v danom odvetví od poklesu. Prispelo k tomu zatvorenie tovární počas osláv nového lunárneho roka. Vyplýva to z oficiálneho prieskumu čínskeho štatistického úradu.


Prieskum ukázal, že index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora klesol v januári na 50 bodov z 50,2 bodu v decembri. Ekonómovia takýto výsledok očakávali.
Januárová hodnota PMI signalizuje, že rast aktivity vo výrobe sa zastavil, keďže hranica 50 bodov oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.
Z prieskumu ďalej vyplýva, že čiastkový index produkcie sa v januári znížil na 51,3 z 53,2 bodu v decembri. A subindex pre exportné objednávky klesol v januári na 48,7 z 50,3 bodu. Štatistici zverejnili aj PMI pre nevýrobný sektor služieb, ktorý vzrástol v januári na 54,1 z 53,5 v decembri.
Tieto výsledky pritom plne neodrážajú vplyv smrteľného koronavírusu, ktorý viedol k odstaveniu výroby v širšej škále podnikov. Prieskum sa totiž uskutočnil pred 20. januárom, uviedol štatistický úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy