Carneyho labutia pieseň: Zníži BoE sadzby?

, CNBC Foto: SITA/AP

Po formálnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie sa do pozornosti dostáva ďalšia otázka. Zníži Bank of England úrokové sadzby? Po 131 zníženiach úrokových sadzieb zo strán centrálnych bánk po celom svete v roku 2019 je trh v tejto otázke rozdelený na 50 – 50. Aktuálna základná sadzba BoE je na úrovni 0,75 %.

Dvaja tvorcovia politík, Michael Saunders a Jonathan Haskel, hlasovali za zníženie sadzieb na oboch posledných zasadnutiach Výboru pre menovú politiku v novembri a decembri. Naopak ďalší dvaja, Gertjan Vlieghe a Silvana Tenreyrová, naznačili slabý HDP im bráni hlasovať za zníženie, ak ani následné ekonomické údaje nepreukážu dostatočné zlepšenie. Od volieb z 12. decembra, v ktorých získala moc konzervatívna vláda premiéra Borisa Johnsona, vykazujú ekonomické údaje vzostup dôvery a aktivity. Podľa ekonóma banky Berenberg, Kalluma Pickeringa, je 40 % šanca, že väčšina zahlasuje za zníženie sadzieb. Odhaduje, že trh v súčasnosti predstavuje približne 54 % šancu na zníženie v porovnaní so 70 % pred dvoma týždňami. Predpovedá, že to bude 7 – 2 alebo 6 – 3 v prospech udržania súčasných sadzieb BoE, pričom holubičí tón sa opiera o nedávny pokles celkovej inflácie pod dvojpercentný cieľ centrálnej banky a oslabenie zvýšených inflačných očakávaní.

„Aj keď pozitívne správy od volieb pravdepodobne budú držať BoE v režime„ počkajte a uvidíme “, centrálna banka by mohla zrevidovať svoje krátkodobé predpovede na základe tvrdých údajov, ktoré by boli horšie než sa očakávalo,“ dodal Pickering.

Neistota ohľadom 11-mesačných obchodných rokovaní medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ by mohla uľahčiť BoE prednostné zmiernenie menovej politiky bez politických podtextov. BoE bola jednou z mála centrálnych bánk, ktoré sa odklonili od globálneho preventívneho uvoľňovacieho trendu, aj keď rast ekonomiky krajiny nabral výrazne opačný trend. Vzhľadom na to, že britskí a európski lídri už predstavili vyhliadky na kľúčové rozhovory o dohode o voľnom obchode budú pravdepodobne stačiť na to, aby uvoľnenie podporili.

V tomto duchu sa vyjadril statég Matthew Cady, z Brooks Macdonald. Uviedol, že pri domácom politickom riziku môže mať BoE voľnejšiu ruku, aby mohla konať, a možno bude musieť „prevziať iniciatívu“ na zmiernenie neistoty pre firmy v Spojenom kráľovstve vyplývajúce z obchodných rokovaní medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ. „Pri úrokových sadzbách iba 0,75 % existuje reálne riziko, že akékoľvek zníženie sadzby by prišlo príliš neskoro. Ak by sa ekonomický obraz Spojeného kráľovstva v nasledujúcich mesiacoch oslabil, banka by pravdepodobne musela zvážiť oveľa hlbšie zníženie svojej sadzby, čo si vyžaduje priestor, ktorý pravdepodobne nemá,“ uviedol Cady.

„Ako to ukázalo aj pôsobenie Maria Draghiho ako prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB), pre odchádzajúceho guvernéra centrálnej banky je takticky ľahšie uzákoniť poistné škrty a ukázať  nástupcovi jasnú cestu na preukázanie dôveryhodnosti merateľným spôsobom,“ uviedol Michael Metcalfe, makrostratég State Street.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy