Výsledková sezóna: Deutsche Bank vykázala vo 4. kvartáli aj za celý rok 2019 stratu

Nemecká Deutsche Bank vykázala vo 4. kvartáli aj za celý rok 2019 stratu. Tieto výsledky tak len zdôraznili, že ju čaká veľmi ťažká úloha, ak sa chce po rozsiahlej reštrukturalizácii a zoštíhlení vrátiť k zisku.

Deutsche Bank vo štvrtok oznámila, že jej strata sa minulý rok prehĺbila na 5,7 miliardy eur zo straty 52 miliónov eur v roku 2018.

Nemecká banka má problém zarobiť peniaze v prostredí so zápornými úrokovými sadzbami a tvrdou konkurenciou, najmä amerických rivalov v oblasti investičného bankovníctva.

Deutsche Bank minulý rok po neúspešnom pokuse o zlúčenie s menším nemeckým rivalom Commerzbank pristúpila k rozsiahlej reorganizácii a zoštíhleniu svojej globálnej investičnej banky, ktorá bola dlho jej dominantným zdrojom príjmov. Rozhodla sa zamerať na služby európskym spoločnostiam a retailovým klientom. Do roku 2022 plánuje zrušiť 18.000 pracovných miest a výrazne znížiť náklady. Vlani banka prepustila 4100 ľudí a počet jej zamestnancov klesol na 87.600. Výdavky spojené so zmenami tak negatívne ovplyvnili jej výsledky v minulom roku.
Tržby za celý minulý rok klesli o 8 % na 23,17 miliardy eur a strata pred zdanením dosiahla 2,6 miliardy eur. Deutsche Bank tiež uviedla, že po vylúčení divízií a pobočiek, ktoré predáva alebo likviduje, dosiahla za rok 2019 zisk pred zdanením 543 miliónov eur.

V poslednom kvartáli 2019 vykázala banka stratu 1,48 miliardy eur. Jej tržby v období október – december 2019 klesli o 4 % na 5,35 miliardy eur. Strata v poslednom štvrťroku zahŕňa náklady na transformáciu a reštrukturalizáciu a odstupné vo výške 1,1 miliardy eur. V decembri banka uviedla, že dosahuje pokrok pri znižovaní nákladov. Naznačila, že na financovanie zmien nepotrebuje predávať akcie.

Obavy o ziskovosť bánk v euroregióne prinútili Európsku centrálnu banku, ktorá dohliada na Deutsche Bank a ďalšie veľké banky v menovej únii, aby povzbudila fúzie v rámci posilnenia systému.

Ukazovateľ kapitálu Tier 1 Deutsche Bank sa počas 4. štvrťroka zvýšil na 13,6 %. Banka tak na konci roka 2019 pohodlne spĺňala najnovšie smernice o výške ukazovateľa Tier 1, ktorý má byť väčší ako 13 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy