Ovocinári a zeleninári hľadajú spôsob, ako zvýšiť svoju konkurencieschopnosť

V Kaštieli Mojmírovce sa vo štvrtok začal dvojdňový seminár, na ktorom chcú účastníci nájsť spôsoby, ako pomôcť slovenským pestovateľom zemiakov, zeleniny, ovocia a vinohradníkom. Ako pripomínajú organizátori, cieľom stretnutia je snaha o postupné zlepšovanie prostredia pre slovenskú špeciálnu rastlinnú výrobu.
Pestovatelia ovocia a zeleniny už dlhší čas poukazujú na nízku podporu štátu, preto ťažko konkurujú dotovanej zelenine zo zahraničia, ale aj na problémy s umiestňovaním vypestovaných produktov v obchodnej sieti. „Spoločnými silami sa musíme usilovať o zvýšenie atraktivity a zlepšenie dobrého mena produktov špeciálnej rastlinnej výroby pre spotrebiteľa. Zároveň sa musíme snažiť aj o zvýšenie konkurencieschopnosti produktov pestovateľov ovocia a zeleniny,“ konštatujú organizátori podujatia.
Seminár venovaný budúcnosti slovenského zeleninárstva a ovocinárstva ponúkne účastníkom viac ako 20 prednášok a príspevkov. O špeciálnej rastlinnej výrobe a pestovaní ovocia a zeleniny budú hovoriť odborníci z praxe i vedci z vysokých škôl. Rokovať sa bude aj o rôznych podporných schémach Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Prvovýrobcovia sa okrem toho môžu stretnúť aj s predstaviteľmi obchodných sietí.

Súvisiace články

Aktuálne správy