Inflácia v Španielsku zrýchlila v novembri na 4-mesačné maximum

Inflácia v Španielsku sa v novembri zrýchlila na najvyššiu úroveň za posledné štyri mesiace. Uviedol to vo štvrtok španielsky štatistický úrad INE, ktorý zverejnil rýchly odhad. Úrad zároveň zverejnil aj vývoj maloobchodných tržieb za mesiac október, ktoré vykázali spomalenie rastu.
Spotrebiteľské ceny v Španielsku vzrástli v novembri medziročne o 0,4 % po 0,1-percentnom raste v októbri aj septembri. Miera inflácie, ktorá bola v súlade s odhadmi ekonómov, bola najvyššia od júla, keď rast spotrebiteľských cien dosiahol 0,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili v novembri o 0,2 %. Aj v tomto prípade sú údaje v súlade s očakávaniami ekonómov.
Odhad ekonómov naplnili aj harmonizované spotrebiteľské ceny, ktoré sa medziročne zvýšili o 0,5 %. Medzimesačne dosiahli rast na úrovni 0,1 %.
INE okrem tohto zverejnil údaje o vývoji maloobchodných tržieb v Španielsku za október. Ako uviedol, maloobchodné tržby upravené o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástli minulý mesiac o 2,6 % po 3,4-percentnom raste v septembri. Bol to najslabší rast od júna, keď sa tržby v maloobchode zvýšili o 2,5 %.
Na neupravenej báze sa maloobchodné tržby zvýšili medziročne o 2,4 %, zatiaľ čo v septembri zaznamenali rast o 3,6 %. V medzimesačnom porovnaní tržby na neupravenej báze v španielskom maloobchode v októbri stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy