Erdogan opäť zvýšil tlak na centrálnu banku, chce jednociferné úrokové sadzby

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť zvýšil tlak na centrálnu banku, aby pokračovala v znižovaní úrokových sadzieb, napriek tomu, že za necelé štyri mesiace ich znížila už o 10 percentuálnych bodov. Najnovšie vyhlásil, že dúfa, že úrokové sadzby aj miera inflácie dosiahnu na budúci rok jednocifernú hodnotu.
V júli Erdogan vyhodil guvernéra centrálnej banky Murata Cetinkayu po tom, ako sa neprispôsobil výzvam Erdogana na uvoľnenie menovej politiky. Erdogan tlačil na banku, aby znížila úrokové sadzby a podporila tak ekonomiku, Cetinkaya však držal sadzby na vyššej úrovni, aby stabilizoval kurz líry.
Po jeho odvolaní prevzal vedenie centrálnej banky Murat Uysal, ktorý sľúbil „pokračovanie v nezávislej menovej politike“. Odvtedy do dnešných dní však turecká centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu z 24 % na súčasných 14 %.
Tempo redukcie úrokových sadzieb prekonalo aj očakávania ekonómov a investorov, ktorí vedeli, že Uysal sa Erdoganovi prispôsobí. Minulý mesiac však Uysal vyhlásil, že banka „už využila veľkú časť priestoru, ktorý mala na uvoľnenie menovej politiky“. Tým naznačil, že cyklus znižovania úrokových sadzieb sa blíži ku koncu. Napriek tomu sa ekonómovia obávajú, že vláda donúti banku ísť ešte ďalej, čo môže negatívne zasiahnuť do kurzu líry. Tieto obavy zvýšili najnovšie vyjadrenia Erdogana, že „úrokové sadzby a inflácia sú na ceste k požadovanej úrovni“ a dúfa, že „budú klesať aj naďalej, aby v roku 2020 dosiahli jednocifernú úroveň“.

Súvisiace články

Aktuálne správy