Saudský ropný gigant ide prepísať históriu

, ČTK;TASR;CNBC Foto: SITA/AP

Dlho očakávaný vstup Saudi Aramco na burzu je na spadnutie. Najväčšia ropná spoločnosť na svete plánuje odštartovať primárnu ponuku akcií 4. decembra. Očakáva sa, že hodnota spoločnosti vyrastie na 1,5 -2 bilióny dolárov. Aramco je najväčším producentom ropy na svete a na svetovej produkcii ropy sa podieľa zhruba desiatimi percentami.

Podľa saudského spravodajského ý kanála Al-Arabiya saudská burza Tadawul vyhlási 3. novembra harmonogram IPO a 17. novembra zverejní cieľovú cenu. K samotnému uvedeniu akcií na trh dôjde 4. decembra, keď budú môcť investori začať s ich upisovaním. A od 11. decembra sa začne s akciami Saudi Aramco obchodovať na burze Tadawul.

Aramco „sa nevyjadruje k fámam ani špekuláciám. Spoločnosť naďalej spolupracuje s akcionármi na činnostiach týkajúcich sa príprav na IPO. Spoločnosť je pripravená a načasovanie bude závisieť od trhových podmienok a od vôle akcionárov,“ uvielda firma vo svojom stanovisku pre CNBC.

Kráľovstvo údajne plánuje zaradiť 1 % Aramco na svojej miestnej burze do konca tohto roka a ďalšie 1 % v roku 2020, čo sú prvé kroky pred verejným predajom približne 5 % podielu spoločnosti.

Guvernér Saudského štátneho investičného fondu, Yasir al-Rumayyan, v utorok uviedol, že predchádzajúce oddelenie Aramca od ministerstva energetiky malo zabrániť konfliktu záujmov a oznámiť, že „už čoskoro bude mať Aramco viac inštitucionálnych akcionárov. "

Netrpezlivo očakávaný vstup na burzu je dôležitý aj kvôli získaniu peňazí na plány saudského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý chce znížiť závislosť svojej krajiny na príjmoch z ropy. Salmán sa usiluje o to, aby trhová hodnota Saudi Aramco vzrástla až na dva bilióny dolárov, čo podľa súčasných čísel zodpovedá Amazonu spoločne s Microsoftom. Podľa odhadov nezávislých odborníkov však hodnota ropnej firmy neprekročí 1,5 bilióna dolárov. Aj tak by ale bola najväčšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete.

Vstup Saudi Aramco na burzu bol už niekoľkokrát odložený. Naposledy sa o posunutí termínu hovorilo v súvislostí s útokmi bezpilotných lietadiel na saudská ropné polia. Incident z polovice septembra pripravil spoločnosť Saudi Aramco o polovicu jej produkcie ropy, obnoviť sa ju podarilo až na konci mesiaca. Možnosť ďalšieho odkladu ponuky akcií je stále v hre, napísal denník The New York Times s odvolaním sa na informované zdroje.

V prvom polroku klesol čistý zisk firmy kvôli lacnejšej rope o 12 percent na 46,9 miliardy dolárov. Aj tak si ale firma udržala pozíciu najziskovejšej firmy na svete. Celkové výnosy sa z rovnakého dôvodu znížili na 163,9 miliardy dolárov zo 167,7 miliardy pred rokom. Na hospodársky výsledok mali negatívny vplyv aj rastúce náklady.

Saudská Arábia je kľúčovým členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Vlani v decembri sa OPEC a jeho spojenci dohodli na znížení dodávok ropy na trh zhruba o 1,2 milióna barelov denne. Dohoda bola pôvodne dojednaná iba na prvú polovicu tohto roka, v lete však bola jej platnosť predĺžená do konca marca budúceho roka. Ťažba spoločnosti Saudi Aramco v prvom polroku napriek dohode zostala medziročne takmer bezo zmeny asi na desiatich miliónoch barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy