Vyššia produktivita: Nemecká spoločnosť testuje 5-hodinový pracovný deň

, WSJ Foto: getty images

Istá firma v Nemecku umožňuje svojim zamestnancom pracovať len päť hodín denne. Musia sa ale vzdať zábavy prostredníctvom svojich telefónov.

Wall Street Journal nedávno informoval o Rheingans Digital Enabler, konzultačnej spoločnosti so sídlom v Bielefelde, ktorá sa rozhodla vyjsť v ústrety svojim zamestnancom pri požiadavke tráviť viac času s rodinou. Vedúci predstaviteľ spoločnosti Lasse Rheingans uviedol, že zaviedol kratší pracovný deň s tým, že firma môže fungovať s rovnakou efektívnosťou, ak sa zamestnanci budú menej rozptyľovať telefónmi a aj osobné rozhovory obmedzia na minimum. Pracovníci si kontrolujú súkromné e-maily iba dvakrát denne a kolegiálne stretnutia sú zvyčajne len do 15 minút.

V niektorých aspektoch dáva päťhodinový pracovný deň zmysel, potvrdzujú to aj výskumy. ​​Štúdia University of Texas-Austin z roku 2017 zistila, že ak boli napríklad telefóny v rovnakej miestnosti, základná inteligencia, pamäť a pozornosť zamestnancov poklesli. Ľudia majú emocionálny vzťah k telefónom, tvrdia vedci, čo je dôvod, prečo ich môžu pri práci rozptyľovať viac ako iné predmety každodennej potreby.

Sahar Yousef, kognitívny neurovedec, ktorý sa venuje konzultáciám s firmami o tom, ako zvýšiť výkonnosť, uviedol, že pracovné preťaženie netreba podceňovať. Napríklad 22 hodín bez spánku má rovnaké biologické účinky ako by ste mali 0,08 mg/l alkoholu v krvi. Prestávky a udržiavanie stabilnej hladiny glukózy v krvi sú z tohto hľadiska nezanedbateľné.

Vytvorenie väčšieho počtu príležitostí na zosúladenie pracovného a súkromného života, ako je to v prípade 5 hodinového pracovného dňa, by tiež mohlo pomôcť pri riešení problému vyhorenia zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy