Čínske spoločnosti čelia ťažkostiam v dôsledku obchodných sporov

Čínske spoločnosti čelia mnohým ťažkostiam v dôsledku obchodných sporov. Vyhlásil to v nedeľu minister obchodu Čung Šan. Spojené štáty a Čína už viac ako rok vedú obchodný spor, v rámci ktorého si navzájom zaviedli clá za stovky miliárd dolárov. Ich spor otriasol finančnými trhmi a ohrozuje globálny rast.
„Obchod čelí bezprecedentným výzvam,“ povedal Čung Šan na tlačovej konferencii v Pekingu. „Tieto výzvy sú vonkajšie aj vnútorné.“
Nové kolo rozhovorov na vysokej úrovni medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami by sa malo uskutočniť vo Washingtone 10. – 11. októbra. Čínsku delegáciu povedie poradca prezidenta a podpredseda vlády Liou Che.
Čung Šan v nedeľu na tlačovej konferencii bez ďalších podrobností vyhlásil, že Čína rozšíri dovoz a jej opatrenia na stabilizáciu obchodu prinesú pozitívne výsledky.
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje novú, radikálnu taktiku finančného nátlaku na Peking vrátane možnosti vyradenia čínskych spoločností z amerických búrz.
Nemenované zdroje agentúram koncom týždňa povedali, že tento krok by bol súčasťou širšieho úsilia o obmedzenie amerických investícií do čínskych spoločností, čiastočne pre obavy o bezpečnosť firiem z USA.
Obchodná vojna ešte zvýšila napätie medzi Čínou a Spojenými štátmi. Ich vzťahy už pritom negatívne poznačila kritika USA v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv v Číne vrátane protestov v Hongkongu, spormi o Juhočínske more a podporu Taiwanu zo strany USA.
Obchodný spor si vybral svoju daň na čínskom hospodárstve. Čínsky vývoz sa v auguste nečakane znížil, keďže dodávky do Spojených štátov sa prudko spomalili. To poukazuje na ďalšie oslabenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky a potrebu nových stimulov.
Očakáva sa, že Peking v nadchádzajúcich mesiacoch ohlási ďalšie podporné opatrenia na odvrátenie rizika prudšieho spomalenia hospodárstva, keďže Spojené štáty zvyšujú obchodný tlak.
No aj napriek množstvu prorastových opatrení od minulého roka sa čínska ekonomika ešte nestabilizovala. Analytici odhadujú, že tempo jej rastu by mohol v tomto štvrťroku ďalej klesnúť z takmer 30-ročného minima 6,2 % v období apríl – jún.

Súvisiace články

Aktuálne správy