Daňové zaťaženie živnostníkov podľa analytikov IFP v posledných rokoch kleslo

Daňové zaťaženie živnostníkov na Slovensku sa v posledných rokoch znižovalo. Tvrdia to analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR.

Daňové zaťaženie živnostníkov na Slovensku sa v posledných rokoch znižovalo. Tvrdia to analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR. Od roku 2020 pritom vybranej skupine živnostníkov ešte klesne daň na 15 %. Tieto zmeny podľa IFP zvýšia komplikovanosť celého systému.
Z hľadiska daňového zaťaženia podľa analytikov čerpajú živnostníci viaceré výhody. "Najvýraznejšie legislatívne zmeny v podobe zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane a zavedenia 15 % sadzby dane znižujú ich zaťaženie a dodatočne posilňujú už aj tak daňovo atraktívnu formu práce na živnosť," tvrdia analytici IFP.
Daňové zaťaženie živnostníkov pritom v poslednom období klesalo. V roku 2013 klesal celkový počet živnostníkov a zároveň aj ich príjmová distribúcia. Situácia sa podľa analytikov zmenila v roku 2017 zavedením paušálnych výdavkov. "Daňový status živnostníkov sa zlepšil nielen vďaka priaznivej situácii v ekonomike, ale aj vďaka adresnej legislatíve v podobe paušálnych výdavkov, ktorá zvýšila atraktívnosť živností a disponibilné príjmy živnostníkov," tvrdia analytici IFP.
Najnovšie údaje z daňových priznaní za rok 2018 naznačujú, že rast výdavkov živnostníkov sa spomalil. V porovnaní s rokom 2017 rástli pomalšie. Naopak, rast príjmov živnostníkov sa v roku 2018 zrýchlil a predbieha tak rast výdavkov," uviedli analytici IFP.
Od roku 2020 vstupuje do platnosti nová legislatíva, ktorá zavádza zníženú sadzbu dane vo výške 15 % pre vybranú skupinu živnostníkov. "Uvedená zmena zvyšuje komplikovanosť systému, nakoľko bude potrebné evidovať výšku príjmov a nielen základ dane. Nižšia sadzba sa vzťahuje len na určité príjmy a kľúčovým aspektom nie je základ dane, ale výška príjmov, čím sa zásadne mení doterajší princíp zdaňovania," doplnili analytici IFP s tým,, že výsledkom je, že dvaja živnostníci s rovnakým základom dane môžu mať rozdielnu daňovú povinnosť. "Takýto jav sa v daňovej terminológii nazýva horizontálna daňová nespravodlivosť a naznačuje komplikované nastavenie systému," dodali analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy