Obchodná vojna s Európou by bola pre USA väčšia a škodlivejšia ako s Čínou

, CNBC Foto: SITA/AP

Údaje Úradu amerického obchodného zástupcu ukazujú, že v roku 2018 sa do USA doviezol z EÚ tovar za 683,9 miliárd dolárov. Z Číny za 557,9 miliárd dolárov. Keď sa však pozrieme na vývoz z USA do Európy, exporty dosiahli 574,5 miliárd dolárov a do Číny len 179,2 miliárd. Tieto čísla zahŕňali tovar aj služby. Z toho vyplýva, že Spojené štáty môžu viac stratiť z obchodnej vojny s EÚ, ako zo súčasného konfliktu s Čínou.

Prezident Donald Trump pokračoval v tvrdej rétorike proti Európskej únii napriek tomu, že sa v posledných mesiacoch zameriaval na čínske clá. Jeho administratíva sa v novembri rozhodne, či uloží clá jednému z najdôležitejších priemyselných odvetví v Európe: autám.

Na európsku oceľ a hliník už boli zavedené clá, ktoré v júni 2018 viedli úniu k odvete, zavedeniu ciel vo výške 2,8 miliardy USD na výrobky z USA. Lídri krajín G-7, siedmich najväčších svetových ekonomík, majú hovoriť o svetovom obchode na stretnutí vo Francúzsku koncom tohto týždňa.

„Pokiaľ ide o vývoz a dovoz tovaru a služieb, dvojstranný obchod medzi USA a EÚ v roku 2018 prekročil obchodovanie medzi USA a Čínou o viac ako 70%. Je to zďaleka najväčší jediný bilaterálny obchodný tok na svete,“ povedal Florian Hense, ekonóm Berenberg pre televíziu CNBC. „V roku 2018 vyviezli USA do EÚ viac ako trikrát toľko čo do Číny," uviedol Hense a dodal, že európsky región by preto mohol tvrdo zasiahnuť proti Washingtonu. Brusel už vypracoval rôzne zoznamy tovaru, aby demonštroval, aké by boli odvetné opatrenia voči rozhodnutiu z Bieleho domu.

Navyše USA a Európa si v súčasnom štádiu nemôžu dovoliť obchodnú vojnu. „Zatiaľ čo obchodná vojna medzi USA a Čínou už začína mať dopad na širšie zdravie hospodárstva, nejaký čas to trvalo a niektoré účinky boli vyvážené priaznivou hospodárskou klímou,“ tvrdí Fredrik Erixon, riaditeľ think tanku ECIPE. „Nie je to tak, že stačí rozhodnúť o výraznom zvýšení ciel medzi USA a EÚ na jeseň. Obe ekonomiky spomaľujú a cyklický účinok ciel bude pravdepodobne dosť silný,“ dodal.

Údaje z konca júla ukázali, že  v druhom štvrťroku rástla tempom iba 0,2 %. V prvom štvrťroku to bolo 0,4 %. Výsledkom je, že Európska centrálna banka (ECB), ktorá dohliada na menovú politiku v regióne, má po lete oznámiť ďalšie stimuly.

V USA ekonomika rástla v druhom štvrťroku anualizovanou mierou 2,1 %, o jeden percentuálny bod slabšie ako v predchádzajúcom štvrťroku. Federálny rezervný systém USA v júli oznámil svoje prvé zníženie sadzieb za viac ako desať rokov.

Podľa Európskeho štatistického úradu predstavovali v roku 2018 najvýznamnejšie exporty z USA do Európy motory, lietadlá, liečivé a farmaceutické výrobky. USA kupovali väčšinou automobily z EÚ, farmaceutický a zdravotnícky tovar.

Erik Jones, profesor medzinárodnej politickej ekonómie na Johns Hopkins University, vysvetlil, že obchodné modely nadnárodných firiem sú v dôsledku možnej obchodnej vojny medzi USA a EÚ ohrozené. „Väčšina obchodu medzi EÚ a USA je skôr v rámci spoločností ako medzi nimi… Ak zavediete clá medzi USA a Európou, nakoniec zvyšujete ceny pre spotrebiteľov a komplikujete spôsob montáže tovaru na oboch miestach, ako je to v prípade USA a Číny, ale nakoniec tiež narušujete ziskovosť obchodných modelov pre veľké nadnárodné spoločnosti. A keďže väčšina z týchto veľkých nadnárodných spoločností sú americké, bude to brzdiť americkú ekonomiku. Obchodná vojna medzi USA a Európou by bola náročnejšia ako obchodná vojna medzi USA a Čínou, pretože by to oslabilo nadnárodné spoločnosti USA, zmenšilo veľkosť trhov, na ktoré majú americké firmy prístup a tým dali priestor ďalšej zahraničnej konkurencii,“ uviedol Jones. „Inými slovami, zbavilo by nás to všetkých štrukturálnych výhod, ktoré vlády USA vytvorili od konca druhej svetovej vojny,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy