Analytici mierne navýšili odhad rastu slovenskej ekonomiky

V tomto roku by podľa prognózy bankových analytikov malo slovenské hospodárstvo stúpnuť o 4 %. V budúcom roku by rast mal byť ešte o 0,1 percentuálneho bodu rýchlejší.

Bankoví analytici mierne zlepšili výhľad vývoja slovenskej ekonomiky. Podľa posledného októbrového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi analytikmi komerčných bánk totiž navýšili odhad rastu hrubého domáceho produktu na tento aj budúci rok zhodne o 0,1 percentuálneho bodu na 4 % v tomto roku a 4,1 % v roku 2019.

Naďalej dynamický vývoj očakávajú bankoví analytici aj na trhu práce. V tomto roku by mala zamestnanosť podľa posledných prognóz stúpnuť o 2 %, nezamestnanosť klesnúť na 6,6 % a mzdy by mali rásť 6,3-percentným tempom. V budúcom roku očakávajú rast zamestnanosti na úrovni 1,3 %, zároveň ďalší pokles nezamestnanosti na 6,1 % a opäť 6,3-percentný rast miezd.

Rast cien by mal byť v tomto a budúcom roku stabilný. Analytici svoje odhady v októbri nezmenili a naďalej tak očakávajú, že harmonizovaná inflácia v tomto roku dosiahne 2,6 %. V budúcom roku by mal rast cien spomaliť len minimálne o 0,1 percentuálneho bodu na 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy