V strate vlani skončilo najmenej firiem za posledných päť rokov

Stratu alebo nulový zisk v minulom roku vykázalo 55 598 firiem.

Za posledných päť rokov vykázalo vlani v daňovom priznaní nulu, resp. stratu, najmenej spoločností. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. Podiel týchto firiem vlani dosiahol 32 %, čo je o jeden percentuálny bod menej ako v roku 2016. V porovnaní s rokom 2013 je to menej o desať percentuálnych bodov.

Stratu alebo nulový zisk tak v minulom roku vykázalo 55 598 firiem z celkového počtu 171 761 spoločností, ktoré podali daňové priznanie. V roku 2013 uviedlo nulu či stratu v priznaní 62 092 firiem z celkového počtu 147 144 spoločností. Percentuálny podiel klesal aj v nasledujúcich rokoch.

“Pokles mohli ovplyvniť zavedené daňové licencie, ktoré museli platiť aj spoločnosti v strate,” myslí si analytička Bisnode Petra Štěpánová. Princíp daňových licencií, ktoré sa zaviedli v roku 2014 a firmy ich prvýkrát platili v roku 2015 bol ten, že aj spoločnosti, ktorým vyšla v priznaní nula alebo strata, museli štátu odviesť minimálnu daň. Táto povinnosť sa však od tohto roku zrušila. Firmy tak v tomto zdaňovacom období licencie platili posledný krát.

Súvisiace články

Aktuálne správy